Kako je pojava o.s. Windows uticala na principe programiranja?

Osnovni principi programiranja pravljeni su još u vreme nastanka prvih računara. Operativni sistem Windows donosi značajne novine, kao što su:

  • grafičko radno okruženje (korisnički interfejs),
  • paralelno izvršavanje više programa (multitasking)
  • mogućnost višekorisničkog rada u mreži.

Da bi u što većoj meri iskoristili nove mogućnosti operativnog sistema, programeri su prinuđeni da menjaju neke principe u postupku rešavanja zadataka pomoću računara.

Do pojave Windows-a komunikacija korisnika i programa bila je veoma složena. Svaki proizvođač programa je imao svoju ideju o tome kakav će interfejs ponuditi korisniku. Korisnik je bio taj koji se morao prilagođavati proizvođaču programa.

U modernim operativnim sistemima, kakav je i Windows, korisnički interfejs je unificiran na taj način što su u operativni sistem ugrađeni elementi koji omogućuju jednostavniju komunikaciju sa korisnikom. Svi elementi interfejsa su grafičke prirode i po izgledu upućuju na aktivnost koja se njima sprovodi. Pri pisanju programa potrebno je iskoristiti već postojeća rešenja iz operativnog sistema. Korisniku je dovoljno da se upozna s načinom rada i korišćenjem ovih elemenata na jednom programu. Rad sa svakim novim programom će biti sličan i korisnik će brže ovladati njegovom upotrebom.

Osnovna karakteristika programa pisanih za Windows okruženje je da se svaki program izvršava u posebnom prozoru. U jednom trenutku može biti pokrenut veći broj programa, a samo jedan je aktivan program. Svaki od pokrenutih programa ima svoj prozor u kom se izvršava i može da koristi resurse operativnog sistema.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Programski jezik Delphi i označen sa , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s