Internet bonton

Često se govori o tome kako se pojavom novih tehnologija (mobilni telefoni, računari, internet, SMS poruke…) izgubilo mnogo od osnovne pismenosti i kulture lepog ponašanja i izražavanja. Oni koji se malo više zadrže na istraživanju ovog problema doći će do zaključka da nije sve izgubljeno. Pre bih rekla da su se promenili načini komunikacije među ljudima, a kod učenika su se drastično promenile oblasti interesovanja.

Međutim, ovo nikako ne znači da našim učenicima nije stalo do pismenosti i lepog ponašanja. S obzirom da na društvenim mrežama provode mnogo vremena i svakodnevno šalju SMS poruke, više puta smo na časovima razgovarali o novim načinima komunikacije, ali i pravilima lepog ponašanja. Učenici su imali zadatak da po svom izboru naprave listu najznačajnijih pravila lepog ponašanja na društvenim mrežama (najčešće na Facebook-u).  Sadržaj ovih radova me je prijatno iznenadio. Učenici su ozbiljno pristupili izradi zadatka i pokazali su ne samo veliko interesovanje za poštovanje internet bontona, već i veliko znanje na zadatu temu.

Svima koji žele da saznaju nešto više o pravilima lepog ponašanja preporučujem da za početak posete seledeće stranice, a da nakon toga istraživanje nastave samostalno. I naravno, da novostečena znanja primenjuju u praksi.

Osnovna pravila ponašanja i pisanja na netu:
http://bitno.rs/2011/10/02/osnovna-pravila-ponasanja-i-pisanja-na-netu-1-deo/
http://bitno.rs/2011/10/03/osnovna-pravila-ponasanja-i-pisanja-na-netu-2-deo/
http://www.uzice.net/yasi/bonton.htm

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Internet, Ostalo i označen sa , . Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na Internet bonton

  1. S vremena na vreme trebalo bi svi da se podsete šta sve obuhvataju pravila lepog ponašanja. Zbog toga danas još jednom podsećam na „Internet bonoton“…
    Mislite o tome 🙂

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s