KONTEJNERSKE KOMPONENTE: GroupBox, Panel, Bevel

Kontejnerske komponente omogućavaju da se druge komponente grupišu u određene celine. Jedna vrsta kontejnera je već opisivana komponenta RadioGroup. Ovde će biti reči o komponentama GroupBox, Panel i Bevel.

GroupBox (okvir za grupu)
Ova komponenta nema neko posebno značenje ako se upotrebljava samostalno (nezavisno od ostalih komponenti). Njen značaj je da bude kontejner (kutija) za grupu komponenti koje se u njoj nalaze.
Grupisanje pomoću komponente GroupBox nema posebno funkcionalno značenje, već se koristi kada je potrebno vizuelno izdvojiti neke komponente od ostalih. Komponenta se obični koristi kada treba raditi s podacima koji logički predstavljaju određenu celinu.
Sve komponente koje se postave na GroupBox mu i pripadaju. Redosled postavljanja je sledeći: prvo se postavi komponenta GroupBox, a zatim komponente koje mu pripadaju.

Panel (ploča)
Ova komponenta ima ulogu sličnu okviru za grupu, GroupBox. Osnovna namena joj je da grupiše druge komponente na svojoj površini. Osobine komponente Panel omogućuju da se ona koristi za dobijanje estetskih objekata na obrascu.
Oblik okvira se može definisati različitim kombinacijama njegovih osobina. Svaki panel ima dva okvira – spoljašnji i unutrašnji (osobine BevelInner, BevelOuter i BevelWidth)

Bevel (ram)
Komponenta Bevel ima grafički prikaz na obrascu i omogućava iscrtavanje linija, okvira ili ploča uz utisak trodimenzionalnosti. Ova komponenta se u liniji komponenata nalazi na strani Additional.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Programski jezik Delphi i označen sa , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na KONTEJNERSKE KOMPONENTE: GroupBox, Panel, Bevel

  1. Povratni ping: III razred – TEORIJA: Kontrole izbora i kontejnerske kontrole | Računarstvo i informatika

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s