Da li zabraniti detetu upotrebu interneta?

Ranije sam pisala o bezbednosti dece na internetu a naročito na društvenim mrežama. Bilo je reči o mogućim problemima i savetima za njihovo rešavanje. Ipak nešto je ostalo nedorečeno. Iako je preporučljivo da deca mlađa od 13 godina ne koriste internet bez prisustva roditelja ili neke druge odrasle osobe i da nemaju profile na društvenim mrežama, činjenica je da više od 90% dece u svetu, ali i kod nas, gotovo svakodnevno koristi ovu svetsku računarsku mrežu. Da li je moguće u potpunosti kontrolisati aktivnosti deteta na internetu?

Naime, sve češće čujem da roditelji kada dete popusti u školi, kao prvu i “najstrašniju” meru koriste zabranu korišćenja interneta uopšte. Kraj je prvog polugodišta i mnogi roditelji su iznenađeni sa (ne) uspehom koji je njihovo dete postiglo u školi. Snalaze se roditelji onako kako znaju i umeju: sklanjaju kablove, ne uplaćuju internet sate, ponekad iznose računar iz dečije sobe u neku drugu prostoriju i slično. Ne krivim ih zbog toga, jer vrlo često se računari i pojava interneta nepravedno optužuju da loše utiču na decu – “taj internet je kriv za sve, non stop su na internetu”. Na taj način se dodatno produbljuje jaz između roditelja i tinejdžera. A deca će i dalje koristiti internet i društvene mreže – kod prijatelja, u školi, u internet kafeima…

Zato apelujem na sve roditelje da razmisle još jednom. Da li zaiste mislite da ćete zabranom korišćenja interneta rešiti problem koji ima vaše dete? Upotreba interneta je postala sastavni deo obrazovnog sistema u savremenom društvu. Sve je više kvalitetnih nastavnih materijala koji se mogu pronaći na svetskoj mreži i dostupni su učenicima. Sve više nastavnika u svom radu koristi internet za komunikaciju sa učenicima i razmenu nastavnih materijala. Zbog toga mislim da potpuna zabrana nije rešenje.

Većina stvari ima svoju dobru i lošu stranu, a problemi nastaju ako se koriste na pogrešan način. Takav je slučaj i sa internetom. Razgovarajte sa vašim tinejdžerom kako provodi vreme na društvenim mrežama, da li zna da zaštiti svoju privatnost na internetu, kako mu internet pomaže u savladavanju školskog gradiva i slično. Pokušajte da zajedno pronađete odgovor na pitanje “Koliko je vremena zaista potrebno provoditi uz računar, odnosno internet?” To bi trebalo da bude pravi put do rešenja problema.

Ako ipak ne nađete zajedničko rešenje, tek tada posegnite za nekim zabranama. Predlažem da pre nego što u potpunosti zabranite pristup internet razmislite o blokiranju određenih sadržaja. Postoji više načina da se ovo uradi a jedno od mogućih rešenja pronaći ćete na sledećoj stranici: K9 Web Protection

I nakon ovoga ostaju mnoga pitanja na ovu temu, a odgovore na neka od njih možete potražiti u emisiji U CENTRU…

Gde se kriju najveće mogućnosti za zloupotrebu dece preko interneta?
Da li zabrana, ili kontrola korišćenja Facebook-a od strane roditelja ugrožava prava deteta?
Zašto se deca sve manje igraju napolju, a sve više sede pored kompjutera?

 

Još jedan prilog u kojem izeđu ostalog možete čuti šta kažu deca…

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Fejsbuk, Internet i označen sa , , , . Zabeležite stalnu vezu.

2 reagovanja na Da li zabraniti detetu upotrebu interneta?

  1. Povratni ping: Međunarodni dan bezbednosti na internetu – 7. februar | Računarstvo i informatika

  2. Povratni ping: Dan bezbednosti na Internetu | Računarstvo i informatika

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s