Upotreba UNICODE karaktera u Delphi-ju (latinična slova)

Vrlo često se priliko kucanja SMS poruka, pisanja email-ova, pa čak i kucanju običnog teksta u programima poput Microsoft Word-a zaboravlja da postoje latinična slova: š, đ, č, ć i ž. U početku razvoja računara glavni „krivac“ za ovaj problem bio je u nedostatku tehničkih mogućnosti. Danas kada postoje tehničke mogućnosti za skoro sve svetske jezike, ne postoji ni jedan dovoljno dobar izgovor, zbog kojeg ne bi koristili sva slova koja su nam na raspolaganju.

Kao skroman doprinos borbi protiv ovakve vrste lenjosti, nemara i neznanja htela bih da sa vama podelim uputstvo za upotrebu pomenutih karaktera prilikom programiranja u programskoj jeziku Delphi.

Upotreba UNICODE karaktera u Delphi 7

Često prilikom izrade prvih nekoliko zadataka na časovima računarstva i informatike učenici me pitaju „Da li moramo da kucamo č, ć, đ, š, ž…?“ I pošto kažem naravno da moraju, obavezno usledi pitanje „A štoooo?“ Uglavnom se ne dešava da je potrebno objašnjavati ovu vrstu problema dva puta istom odeljenju.

Međutim, kada počnu časovi programiranja ipak moramo da zaboravimo na ovih nekoliko slova. U Pascal-u koristimo samo slova engleske abecede. Slično je i u Delphi-ju. Pošto na časovima koristimo Delphi 7  kod nekih komponenti je moguće otkucati slova ŠĐČĆŽ i ona će biti vidljiva na ekranu (Label, Edit), dok se kod drugih komponenti javlja problem sa prikazom latiničnih slova (npr. Button, ali i druge komponente)

Na časovima se nismo detaljnije bavili ovim problemom. Svima koji žele da se ozbiljnije bave programiranjem u Delphi-ju preporučujem da pogledaju sledeći snimak i prateći uputstvo podese na svojim računarima upotrebu UNICODE karaktera u svom radnom okruženju Delphi.

Nadam se da je ovo bilo dovoljno i da ćete se snaći sa uputstvom.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Programski jezik Delphi i označen sa , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s