Kako da otkrijete poreklo bilo koje fotografije na Internetu?

Danas sam pročitala post koji daje odgovor na pitanje iz naslova. To me je podsetilo na jedan od ranije održanih časova o autorskim pravima. Na tim časovima se u toku diskusije pojavilo i pitanje „Da li i kako može da se otkrije poreklo neke fotografije na Internetu?“. Kako je sve počelo? S obzirom da učenici sve potrebne informacije prvo potraže na internetu, cilj je bio da zajedno kroz razgovor odgovorimo na pitanje:

Kako da koristite materijale sa Interneta?

S obzirom da je mnogim učenicima do tada bio sasvim nepoznat pojam „autorska prava“, prvo smo se upoznali sa ovim pojmom, a onda je krenula diskusija.

(Izvor: Slika preuzeta sa http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:357868-U-kadru-i-prazan-dzep)

Učenike su između ostalog trebali da odgovore na sledeća pitanja:

  • da li je na Internetu sve besplatno?
  • Tri 16-ogodišnje devojčice su šetale gradom i fotografisale se. Ko je u ovom slučaju vlasnik fotografije: ona koja je fotografisala, ona čiji je telefon korišćen za fotografisanje ili devojčica koja se nalazi na slici?
  • zamislite sledeću situaciju: imali ste za domaći da uradite referat iz nekog predmeta. Uložili ste puno rada i truda, ali je jedan drugi učenik kopirao vaš rad i predao kao svoj. On je dobio ocenu 5, a vi 1 sa obrazloženjem da to nije vaš rad. Kako biste se osećali? (napomena: ne bih ja ovako ocenila radove, 🙂 to je samo primer)
  • Zamislite sada potpuno istu sitaciju, ali da ste i vi i taj drugi učenik dobili ocenu 5 jer nastavnik nije hteo da utvđuju čiji je to rad. Kako biste se osećali u ovoj situaciji? (napomena: ne bih ja ni ovako ocenila radove, 🙂 jer ni ovo nije „fer“)

Nemoguće je ovde navesti sve komentare i lavinu pitanja i podpitanja koja se postavili učenici na ovim časovima. Ipak sigurna sam da ih je taj razgovor „probudio“, da su „osetili“ šta predstavljaju „autorska prava“ i da su od tog dana počeli da više razmišljaju o sadržajima koje pronalaze na internetu i koji tamo postavljaju.

Put nas je neizbežno odveo i do društvenih mreža i fotografija koje postavljaju na Fejsbuku. Bilo je reči o onima koji „tuđe“ fotografije postavljaju na svoj profil i kako to može da se „otkrije“. Odgovorili smo i na sledeće pitanje:

Kako se digitalnim postupcima štite i označavaju autorska prava?

Kompletan tekst o intelektualnim pravima: Intelektualna_prava.

Ovo su bili jedni od najzanimljivijih časova učenicima, ali i meni. I ko zna do kada bi diskusija trajala, da nas nije prekinulo zvono (dva školska časa su ipak bila malo za jednu ovakvu temu). Iako sam znala da će svi oni nastaviti da misle o našem razgovoru još dugo, ostao mi je utisak da je među njima ipak nekoliko „nevernih Toma“ koji misle da sve to „nije važno“, da „u moru informacija ne može lako da se primeti ko je uzeo sliku sa jednog sajta i postavio na drugi“ i slično.

Zbog svih onih koji nisu poverovali da je to moguće, zbog svih onih kojima je zatrebala informacija o određenoj fotografiji, zbog svih onih kojima će odgovor na postavljeno pitanje pomoći da reše problem … Zbog svih njih sledi „put“ ka odgovoru iz naslova:

Kako da otkrijete poreklo bilo koje fotografije na Internetu?

Izvor: http://www.istokpavlovic.com (blog na kojem možete pronaći mnoge korisne sadržaje).

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Internet, Ostalo i označen sa , , . Zabeležite stalnu vezu.

9 reagovanja na Kako da otkrijete poreklo bilo koje fotografije na Internetu?

 1. Povratni ping: II razred – Poštovanje autorskih prava, etičkih normi i prava privatnosti pri korišćenju zvučnih i video zapisa | Računarstvo i informatika

 2. Povratni ping: IV razred – Poštovanje autorskih prava, etičkih normi i prava privatnosti | Računarstvo i informatika

 3. Povratni ping: Poštovanje autorskih prava, etičkih normi i prava privatnosti pri korišćenju zvučnih i video zapisa – Pravila ponašanja na društvenim mrežama

 4. Povratni ping: Poštovanje autorskih prava, etičkih normi i prava privatnosti | Računarstvo i informatika

 5. Povratni ping: Nekoliko zanimljivosti o fotografijama | Računarstvo i informatika

 6. Povratni ping: Poštovanje autorskih prava na Internetu i prava privatnosti | Računarstvo i informatika

 7. Хвала! Истраживаћу и даље помало…

 8. Колегинице, чланак је одличан. Слабо познајем све то око ауторских права (нисам имао прилику досад тиме да се бавим), имате ли какву литературу о свему томе да ми пребаците да проучим (материјале које користите у раду са дјецом, све ово горе што сте написали ми је занимљиво; можете да ми пошаљете на мејл)? Да ли могу на блог да постављам (дијелим, share-јем) видео (филмове или слично) са сајтова као што су youtube, vimeo, google video итд. без кршења ауторских права? Њихово је да уклоне видео са свога сајта а не моје да о томе размишљам (или је кривица и на мени), како да знам када смијем видео да поставим на свој сајт а када не? Који извори на интернету се користе за преузимање фотографија и разних других материјала које можемо да поставимо на блог без кршења ауторских права? Унапријед хвала!

  • Hvala kolega.

   Trudim se da ispratim ovu temu, ali nisam upoznata sa svi detaljima. U članku se nalazi PDF fajl koji koristim u radu sa decom.
   Trenutno nemam materijala koji bih vam poslala.

   Slažem se sa vama da se filmovi sa Youtube-a mogu deliti na blogu i koristiti u nastavi – postoji opcija za to.
   Međutim sa slikama i tekstovima treba za početak biti pažljiv i potražiti da li je dozvoljeno korišćenje željenog materijala.
   Ja radije stavim link ka drugom sajtu, nego da kopiram sadržaj.
   Ostaje mnogo pitanja na ovu temu i tražim odgovor na njih.

   Ne znam da li ste videli članak https://racunarstvoiinformatika.wordpress.com/2011/11/19/kako-da-koristite-materijale-sa-interneta/
   možda tamo pronađete neke odgovore.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s