Organizacija veze s bazama podataka u Delphi-ju

Tehnologija Borland Database Engine

Da bi omogućio pristup lokalnim i klijent/server bazama podataka Delphi koristi tehnologiju Borland DataBase Engine (BDE). BDE je skup uslužnih programa koji omogućuju pristup raznim bazama podataka.

APLIKACIJA ↔ BDE ↔ BAZA PODATAKA

Programski paket Delphi se isporučuje u različitim verzijama: standardnoj, profesionalnoj i klijent/server verziji. U zavisnosti od instalirane verzije, biće podržan veći ili manji broj različitih baza podataka.

Formati baza podataka različitih peobog toga se BDE isporučuje sa skupom drajvera koji omogućavaju programima da komuniciraju s različitim tipovima podataka. Ovi drajveri prevode naredbe bazama podataka u komande specifične za određeni tip podataka. Ovakav sistem rada dozvoljava korisničkim programima da pristupaju bazama podataka bez obaveze da znaju na koji način te baze funkcionišu. Sve verzije Delphi-ja imaju drajver STANDARD.

Za konkretan pristup bazi podataka BDE koristi alias. BDE alias predstavlja skup parametara koji opisuju način povezivanja s bazom podataka. Alias ukazuje BDE-u koji drajver da upotrebi i gde se na disku nalaze datoteke s bazom podataka. Prilikom instaliranja programski paket Delphi je instalirao neke aliase, kao i neke baze podataka.

Komponente za vezu sa bazom podataka

Najveći broj komponenti za rad s bazama podataka u Delphi-ju nalazi se u okviru tri strane na liniji komponenti: BDE, Data Access i Data Control.

Komponente za rad sa bazama podataka možemo podeliti u dve grupe: nevizuelne i vizuelne. Nevizuelne komponente omogućuju pristup bazi podataka. One sadrže mehanizme pomoću kojih se dolazi do podataka u bazi. Vizuelne komponente omogućuju neposredni rad s podacima (pregled, promene,…)

Najčešće korišćena nevizuelna komponenta je Table.

Vizuelne komponente koje se često koriste su slične komponentama na strani Standard. Neke od njih su: DBEdit, DBListBox, DBGrid, DBNavigator i druge.

Nevizuelne i vizuelne komponente ne mogu direktno komunicirati. Za komunikaciju nevizuelnih i vizuelnih komponenti koristi se nevizuelna komponenta DataSource.

Vizuelne komponente ↔DataSource ↔ Nevizuelne komponente ↔ Baza podataka

 Predlažem da se podsetite priče o informacionim sistemima, kako biste shvatili značaj povezivanja aplikacije s bazom podataka.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Baze podataka, Programski jezik Delphi i označen sa , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s