Programi zasnovani na prozorima

Nakon što su se učenici III razreda detaljno upoznali sa načinom rešavanja problema pomoću računara uz pomoć programskog jezika Pascal, upoznaće se sa osnovnim principima programiranja u grafičkom radnom okruženju uz pomoć programskog jezika Delphi. Na početku je potrebno da se podsetimo osnovnih karakteristika programa zasnovanih na prozorima.

Osnovni principi programiranja pravljeni su još u vreme nastanka prvih računara. Operativni sistem Windows donosi značajne novine, kao što su:

  • grafičko radno okruženje (korisnički interfejs),
  • paralelno izvršavanje više programa (multitasking)
  • mogućnost višekorisničkog rada u mreži.

Da bi u što većoj meri iskoristili nove mogućnosti operativnog sistema, programeri su prinuđeni da menjaju neke principe u postupku rešavanja zadataka pomoću računara.

Do pojave Windows-a komunikacija korisnika i programa bila je veoma složena. Svaki proizvođač programa je imao svoju ideju o tome kakav će interfejs ponuditi korisniku. Korisnik je bio taj koji se morao prilagođavati proizvođaču programa.

U modernim operativnim sistemima, kakav je i Windows, korisnički interfejs je unificiran na taj način što su u operativni sistem ugrađeni elementi koji omogućuju jednostavniju komunikaciju sa korisnikom. Svi elementi interfejsa su grafičke prirode i po izgledu upućuju na aktivnost koja se njima sprovodi. Pri pisanju programa potrebno je iskoristiti već postojeća rešenja iz operativnog sistema. Korisniku je dovoljno da se upozna s načinom rada i korišćenjem ovih elemenata na jednom programu. Rad sa svakim novim programom će biti sličan i korisnik će brže ovladati njegovom upotrebom.

Osnovna karakteristika programa pisanih za Windows okruženje je da se svaki program izvršava u posebnom prozoru. U jednom trenutku može biti pokrenut veći broj programa, a samo jedan je aktivan program (aktivan prozor prima komande sa ulaznih uređaja: miš, tastatura…). Svaki od pokrenutih programa ima svoj prozor u kom se izvršava i može da koristi resurse operativnog sistema.

S obzirom na izgled i namenu svi prozori koji se pojavljuju pri radu s korisničkim programima mogu se klasifikovati u nekoliko grupa:

  • uvodni prozor operativnog sistema (Desktop) ili radna površina,
  • prozor foldera,
  • prozor dokumenta i
  • prozor za dijalog.

Programi rukovođeni događajima

Još jedna karakteristika operativnog sistema Windows je da je osetljiv na događaje, prepoznaje ih i svojim ugrađenim mehanizmima reaguje na njih. Kad Windows „oseti“ određeni događaj, on pokušava da „ukaže“ aktivnom programu o kom događaju je reč, šaljući odgovarajuću poruku. Aktivni program treba da interpretira tu poruku, prepozna događaj na koji se ta poruka odnosi i zatim da reaguje u skladu s tim.

Programski paket Delphi omogućava pisanje programa koji se izvršavaju samo ukoliko se određeni događaj desi. Događaj može da se desi u bilo kom trenutku u toku rada programa. Bez pomoći Delphi-ja ili nekog sličnog programskog jezika korisnici ne bi bili u stanju da rade sa događajima koji se odigravaju u proizvoljnom trenutku.

Programi rukovođeni događajima omogućavaju korisnicima da izvršavaju zadatke po bilo kom redosledu. Kod programa rukovođenih događajima jedna akcija korisnika može da pokrene jedan događaj ili niz događaja.  U svetu programiranja i računara događaji mogu biti veoma različiti: pritisak tastera na tastaturi, pomeranje miša, klik mišem, izbor komande iz linije menija, pomeranje prozora od strane korisnika, dostignut vremenski trenutak programiran na internom satu računara… U Delphi-ju postoje dva osnovna tipa događaja:

– događaji koje je prouzrokovao korisnik i

– događaji koje je prouzrokovao operativni sistem.

Pravljenje Windows programa olakšala je pojava objektno orijentisanog programiranja. Više detalja o OO programiranju biće u nekom od narednih tekstova.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Programski jezik Delphi. Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na Programi zasnovani na prozorima

  1. Povratni ping: Priprema za drugi pismeni zadatak (III razred) | Računarstvo i informatika

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s