Poštovanje autorskih prava na Internetu i prava privatnosti

Već je bilo reči o korišćenju Interneta kao globalne svetske mreže. Tom prilikom učenici su popunjavali anketu o koriščenju interneta. Iako su davali različite odgovore o načinu korišćenja interneta, najveći broj učenika je naveo da internet koristi kao izvor informacija.

Nametnulo se logično pitanje „Da li i koliko verujemo informacijama na internetu?“. Više reči o pouzdanosti informacija pronađenih na internetu bilo je u prethodnom tekstu. Tom priliko je ispričan samo jedan deo vrlo važne priče.

Drugo pitanje koje se nameće je „Kako koristiti materijale sa interneta a da ne povredimo autorska prava?“. Ova tema pokreće niz pitanja, na koja nećete pronaći sve odgovore u okiru jednog članka na blogu ili u novinama. Korisno i zanimljivo je znati kako otkriti poreklo bilo koje fotografije na internetu.

Ovom prilikom još jednom će biti reči o poštovanju autorskih prava na Internetu i prava privatnosti, kao deo tematske celine „Veb tehnologije“ za učenike 4. razreda gimnazije. Maturanti su se ove godine upoznali sa predmetom „Ustav i prava građana“. Sve češće se u medijima spominje zaštita autorskih prava, naročito po pitanju muzike i filma, ali i fotografije. Ovo su samo neki od razloga zbog kojih učenici pokazuju veće interesovanje za ovu nastavnu jedinicu.

Poštovanje autorskih prava na Internetu i prava privatnosti

Brzom širenju Interneta doprineli su, između ostalog, otvaranje mreže za javni pristup, jednostavnost postavljanja sadržaja i lako pronalaženje i pristup najraznovrsnijim informacijama.

Pojam autorskog prava* (Izvor: sr.wikipedia.org)

Kao i na bilo kom drugom mediju, najveći broj sadržaja na Internetu podleže autorskim pravima. Pre preuzimanja, izmene i prezentacije nekog autorskog dela, u bilo koje svrhe i na bilo kom mediju, trebalo bi da proverite autorska prava i uslove korišćenja. Pravo zaštite od kopiranja odnosi se na originalna autorska dela.

Za razliku od štampanih dela i nosilaca slike i zvuka, kod kojih su autorska i druga prava najčešće jasno i vidljivo navedena, u slučaju Interneta niste uvek u mogućnosti da ustanovite legalne načine preuzimanja, izmene i kasnije reprodukcije određenog dela.

Činjenica da ste određenom sadržaju na Internetu slobodno pristupili ne znači da tekst, slika ili video sekvenca, ne podleže autorskim i nekim drugim pravima.

Postupak zaštite autorskog dela predmet je međunarodne i domaće zakonske regulative (zakoni o autorskim delima).

Samo se manji deo sadržaja Interneta može svrstati u javno vlasništvo, koje možete slobodno preuzeti, izmeniti, dopuniti, reproduko-vati i komercijalno koristiti.

Neke od kategorija dela, koje mogu biti predmet zaštite autorskih prava, a koja ćete pronaći na Internetu su:

–        književna dela;

–        muzička dela, uključujući i tekstove pesama;

–        dramska dela, uključujući i prateću muziku;

–        filmska, audiovizuelna dela i zvučni zapisi;

–        fotografije, crteži i skice i

–        računarski programi.

Dela, oslobođena autorskih prava, mogu se svrstati u nekoliko grupa:

–        dela slobodnih formi, sadržaja i improvizacije, uz uslov da nisu snimljena na neki od nosača slike i zvuka;

–        naslovi, imena i nepatentirani slogani;

–        uobičajeni, opštepoznati i prihvaćeni grafički simboli;

–        tipografska ornamentika i slova;

–        opšti opisi ideja, procedura, metoda, procesa i principa, pod uslovom da nisu obuhvaćeni patentiranim pravima i

–        dela koja se po zakonu mogu svrstati u javno vlasništvo, ili dela za koja nije moguće ustanoviti autorstvo.

Jedan od načina da se na internetu označi da je sadržaj strane zaštićen autorskim pravima je sledeći zapis na dnu internet stranice.

Copyright © Naziv firme, ustanove ili organizacije.

All right reserved.

Navedeni iskaz, koji se obično nalazi pri dnu svake strane, jasno pokazuje nameru vlasnika da zaštiti sadržaje svoje internet prezentacije od neovlašćenog kopiranja. Ipak, sam navod o zaštiti prava nije dovoljan. da bi prezentirani sadržaji bili u potpunosti zaštićeni, neophodno je da vlasnik Web sajta to stvarno i uradi u nekoj od ovlašćenih autorskih agencija. Postojeći zakoni zahtevaju zaštitu svakog novog ili izmenjenog sadržaja!

Ukoliko određene, tekstualne sadržaje preuzmemo sa nekog veb sajta i u neizmenjenom, ili delimično izmenjenom obliku, postoji vrlo velika verovatnoća da ih autor može vrlo brzo pronaći. Autoru će u tome pomoći mašine za pretraživanje. Ako smo preuzete sadržaje značajno izmenili, i u takvom obliku ih postavili na naš veb sajt, povreda izvornih, autorskih prava postaje predmet detaljnije stručne analize.

Autorska prava se između ostalog štite i označavaju različitim digitalnim postupcima.

Osim jasno uočljivih i čitljivih iskaza o autorskim i drugim pravima, vezanim za korišćenje i preuzimanje delova veb sajta, postoje i sadržaji koji se označavaju različitim, za oko nevidljivim, digitalnim postupcima. Postoji više načina digitalne zaštite.

Najjednostavniji način je da se ilustracija, dodatnim i vidljivim zapisom učini neprivlačnom za korišćenje: na samoj ilustraciji je ispisan tekst o zaštiti.

Drugi, složeniji način naznake autorskih prava je dopuna originalnog snimka za oko nevidljivim digitalnim zapisom, koji se naziva vodeni žig (eng. digimarc, ili eng. watermark). Krajnji rezultat je fotografija sa digitalnim zapisom o autorskim pravima, koja se, bar za oko, ne razlikuje od originalne fotografije.

Neprofitna organizacija Creative Commons ustanovila je CC javne kreativne licence, sa ciljem da omogući lakšu razmenu znanja u oblastima obrazovanja, naučnih istraživanja i za druge pretežno nekomercijalne potrebe. CC licence omogućuju autorima originalnih dela da određena prava po osnovu autorstva zadrže, a neka druga ustupe drugima na korišćenje.

Više o ovim licencama možete pronaći na adresi: http://creativecommons.org

Pored simbola prikazanih u sledećoj tabeli , koriste se i njihove kombinacije.

U svakom slučaju dobro pročitajte napomenu o autorskim pravima i, ukoliko se to očekuje, zatražite od autora dozvolu za korišćenje.

Pročitajte i sledeći tekst o autorskim pravima.

Teme za razmišljanje:

 •  Da li je s pravne strane gledano dozvoljeno koristiti pirate? A etičke?
 • Da li koristimo nelegalne primerke? I ako da, zašto?
 • Ako kršimo zakon, jesmo li mi svi kriminalci?
 • Šta bi bilo kada ne bismo bili u mogućnosti da pristupimo nekim filmovima, serijama i muzici sve dok neko ne otkupi prava za prikazivanje u našoj zemlji?
 • Da li ima dobrih strana piraterije?
 • Šta je to opšte znanje?
 • Da li slobodno za korišćenje tj. free ipak podrazumeva neke uslove?
 • Da li je moguć jednostavan i legalan pristup digitalnim proizvodima?
 • Da li je moguće izbalansirati ove dve krajnosti: omogućiti da se opšte znanje širi (jer što ga je više, više će i novih ideja i proizvoda biti) i sa druge strane vrednovati i naplatiti autorski rad?

Prava privatnosti

Posebna vrsta problema je zaštita privatnosti prilikom korišćenja interneta.

Čak i ako ne mislimo na najcrnje opcije zloupotrebe, poput kriminalnih radnji čija žrtva možete da postanete, treba misliti o opcijama privatnosti. 

Koliko su sigurni naše korisničko ime i lozinka? Koliko je bezbedno kupovati i plaćati putem interneta? Gde možemo a gde ne smemo ostavljati svoje lične podatke? Šta od podataka smemo ostavljati na internetu? Odgovore na ova pitanja smo do sada uglavnom svi naučili (i odrasli i deca). Treba čuvati šifre, PIN kod sa kartice iz banke, broj telefona,… Često ako neko nije siguran u bezbednost podataka neće ni koristiti neki servis. Većina aplikacija na internetu  su kreirane tako da maksimalno vode računa o bezbednosti podataka (e-bankarstvo, e-trgovina, razmena informacija…) Ipak postoje pitanja o kojima svakako treba razmisliti, posebno ako se uzme u obzir popularnost društvenih mreža.

Da li želite da vaš profil bude u rezultatima pretrage van Fejsbuka?
Da li zaista želite da slike na kojima ste tagovani budu vidljive prijateljima vaših prijatelja?
Da li svako od  vaših 489 prijatelja vidi jutjubov link koj iste danas postavili?
Da li želite da sa svima podelite da vest o tome da ste sad u vezi? Šta bude kad raskinete?

Predlažem vam sledeće stranice : Zaštita privatnosti na Fejsu i Razmisli šta postuješ.

Čije fotografije možete i smete da objavljujete na internetu?
Da li će se vašim prijateljima uvek dopasti fotografija na kojoj su označeni?

Da li biste kada hodate ulicom govorili svim prolaznicima statuse koje ostavljate na društvenim mrežama?

Mislite o tome i pogledajte sledeći video

Facebook vs. realita

ZADATAK ZA UČENIKE 4. razreda:

Pronađite konkretan primer kršenja autorskih prava na internetu (zbog nelegalnog softvera, preuzimanja filmova, muzike, fotografije,…) Objašnjenje i link ka pronađenom tekstu ostavite na ovoj stranici u komentaru.

Rok za izradu zadatka 30.4.2012.godine!!!

Učenici koji uspešno završe zadatak dobijaju dodatnih 10 bodova na testu.

Napomena: Bodovaće se samo jedinstveni primeri (ukoliko dva učenika pronađu istu priču bodove dobija onaj učenik čiji je komentar „stigao“ prvi). 

Srećno 🙂

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Fejsbuk, Internet, Ostalo i označen sa , , , . Zabeležite stalnu vezu.

72 reagovanja na Poštovanje autorskih prava na Internetu i prava privatnosti

 1. Dva pristigla primera nisu prihvaćena jer nisu bila u vezi kršenja autorskih prava.

  Rešavanje zadatka je završeno.

  Ovu lekciju više nije moguće komentarisati.

 2. Milutin Mandić kaže:

  Pop grupa Black eyed peas je tuzena jer je njihova pesma“ Boom Boom Pow“ gotovo indeticna pesmi „boom dynamite“ po recima i ritmu.

  hiphopwired.com/2010/01/27/black-eyed-peas-sued-for-copyright-infringement/

 3. Bojan J. kaže:

  Belgijski kompozitor Salvatore Acquaviva dobio je tužbu protiv pop pevačice Madone. U tužbi, navodi da je melodija iz Madonine hit pesme “Frozen”, uzeta iz njegove pesme “Ma Vie Fout L’camp (My Life’s Getting Nowhere)”.

  http://www.plagiarismtoday.com/2005/11/18/madonna-loses-plagiarism-lawsuit/

 4. Robert kaže:

  http://blog.internetcases.com/2010/11/25/smoked-turkey-company-alleges-that-competitor-infringed-copyright-in-directions/
  Link je vezan za navodno kršenje vlasničkih prava. Naime radi se o tome da je jedna kompanija prodavala i proizvodila određeni proizvod po svom utvrđenom postupku-uputsvima. Njihov konkurent je ,,preuzeo“ ta uputsva-ideje od njih i objavio na svom web sajtu. Posle tužbe sud je doneo odluku da se ne radi o kršenju vlasničkih prava jer, kao što to pise na ovoj stranici ideje su oslobodjene autorskih prava.

 5. Aleksandar Barovic kaže:

  Americka pop zvezda Britni Spirs tuzena je od strane Stiva Valasa koji je navodno napisao pesmu Sometimes jos 1990. godine.
  news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/4540073.stm

 6. Natasa kaže:

  Dve vodece kompanije u industriji zabave Blizzard i Valve nedavno su se na sudu borile oko imena Valve-ove nove igre DotA. Naime DotA je bila mod prvenstveno napravljena za Blizzard-ovu igru Warcraft 3 od strane samih korisnika. Negde izmedju 2010 i 2011 godine Ice Frog jedan od tvoraca moderne Dote izjavio je da ce u saradnji sa Valve-om raditi na razvoju DotA2. Blizzard-u se ovo nije svidelo prvenstveno jer bi im DotA 2 oduzela dosta igraca, a kao drugo Blizzard je takodje u planu imao izradu modernizovane Dote koja je takodje trebala da se zove DotA. Blizzard je odlucio da tuzi Valve ali je na kraju sud doneo odluku u korist Valve-a i njihovog partnera Ice Frog-a. Ovo nije prvi put da se Blizzard pobunio zbog slicne stvari. Slican slucaj smo imali kad je Blizzard negodovao zbog League of Legends-a(trenutno najpopularnija video igra na svetu) koji takodje koristi princip igranja veoma slican Doti ali u ovom slucaju Blizzard nije hteo da se sukobi sa Riot-om(vlasnikom licence League of Legends). http://www.craveonline.com/gaming/articles/182891-blizzard-sues-valve-over-dota-name

 7. Isidora Radevic kaže:

  http://www.source.ba/clanak/859520189493/vijesti/Zbog%20kr%C5%A1enja%20autorskih%20prava%20podignuta%20optu%C5%BEnica%20protiv%20R.%20K.-J./?ref=ostali

  Optužnica tereti R. K.-J. da je u septembru 2011., kao vlasnica i odgovorna osoba fotokopirnice u Tuzli, bez odobrenja autora, drugog nosioca autorskog prava ili osobe koja je ovlaštena dati odobrenje, nelegalno umnožavala i stavljala u promet tako umnožena autorska dela u vidu udžbenika i knjiga različitih izdavača i autora, za koje je znala da se radi o nelegalno umnoženim kopijama.

 8. Jelena Doknic kaže:

  Grafički dizajner Andrija Nikačević iz Beograda najavio je tužbu za kršenje autorskih prava povodom redizajna znaka Oktobarskog salona koji je osmislio 2008. godine kao art direktor agencije Sači i Sači…http://www.seecult.org/vest/spor-zbog-znaka-os

 9. Milka kaže:

  U okviru prve Nedelje dizajna u Beogradu (Belgrade Design Week), manifestacije koja promoviše originalne brendove s ovih prostora, grubo su prekršena autorska prava domaćih dizajnera i web kreativaca, tvrdi Tihomir Stojanović, autor sajta Mreža kreativnih ljudi. Prema njegovim rečima, sa sajta Mreže kreativnih ljudi, putem koga komuniciraju i na kome objavljuju radove mnogobrojni stvaraoci iz različitih oblasti, radovi su kopirani bez dozvole autora projekta i autora dela i objavljeni na izložbi „Ghost“ (Duh) 20. aprila u okviru Nedelje dizajna. Izložbu je, u ime nevladine organizacije Mikser, partnera festivala, organizovala i potpisala kao autorka Maja Vidaković.
  http://www.mondo.rs/v2/tekst.php?vest=14961

 10. Vid Vukasinovic kaže:

  jel radi ovo?

 11. Vid Vukasinovic kaže:

  Neostvareni scenarista Markus Veb tužio je Silvestera Stalonea (“Rokija, plagijatora, režisera”) zbog kršenja autorskih prava. Kako je naveo u svojoj tužbi, njegov film “The Cordoba Caper”, koji je pokušao da proda Holivudu u periodu između 2006. i 2009, ima previše sličnosti sa Staloneovim akcionim hitom Plaćenici. http://gameinfusion.net/stalone-vs-cak-noris

  • Dovoljno je da jednom ostavite komentar i sačekate da ga ja pregledam i prihvatim vaš primer. Tada će biti vidljiv na blogu. Ne treba da šaljete više puta. Nekoliko učenika je baš bilo uporno 🙂
   Vid, Milena, Dragana… zaradili ste bodove 🙂

 12. Milena Cicmil kaže:

  http://www.charlespoliquin.com/ArticlesMultimedia/Articles/PrinterFriendly.aspx?ID=200&lang=RS …u akademskim krugovima koriscenje tudje rada bez odobrenja je nedozvoljeno i kaznjivo. Svako moze citirati rad kao referencu, ali je ilegalno da ga pretstavlja kao svoj.

  • Milena, tvoj prvi primer je odavno prihvaćen i zaradila si obećane bodove na testu. Ovaj današnji primer ostavljam jer od viška glava ne boli, ali bodove dobijaš samo jednom 🙂

 13. Ines Milovic kaže:

  Osim po dobijenom Oskaru, film Hurt Locker ostaće upamćen i po najvećem broju tuženih ljudi za nelegalno preuzimanje.
  http://f1.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2011&mm=05&nav_id=514561

 14. Vladan Desnica kaže:

  http://www.blic.rs/IT/311800/Jahu-tuzio-Fejsbuk-zbog-autorskih-prava

  Internet kompanija „Jahu“ podigla je tužbu protiv najveće društvene mreže na svetu „Fejsbuk“ (Facebook) zbog nedozvoljenog korišćenja deset patentiranih tehnologija, koje uključuju metode i sisteme oglašavanja na mreži, javile su danas novinske agencije.

 15. Милош Лукишић kaže:

  Један од примера који је наведен и на сајту википедије,јесте да се не постављају садржаји којим се крши ауторско право.Ако се то догоди,уредници Википедије морају да предузму најбрже мере како би се уклонио тај садржај. http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%92%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%98%D0%B0:%D0%9A%D1%80%D1%88%D0%B5%D1%9A%D0%B5_%D0%B0%D1%83%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%85_%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0

 16. Sonja B. kaže:

  http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/302365/Republikanac-Ron-Pol-u-kampanji-koristi-pesmu-Sladjane-Milosevic
  Kandidat za predsednika SAD iz Republikanske stranke Ron Pol za svoju predizbornu kampanju koristi naslov pesme srpske rok muzičarke Sladjane Milošević „Legalize freedom“. O mogućem pokretanju sudskog procesa za kršenje autorskih prava, Milošević kaže da je suviše “sitan“ autor da bi pokrenula sudsku parnicu protiv budućeg vladara sveta.

 17. Marina D kaže:

  Jao, Filip je bio brzi par minuta 😀 Evo, nadam se da ovaj primer moze da prodje 🙂 ako ne, trazim sledeci, mozda bude treca sreca 🙂
  http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/182364/Green-Day-tuzeni-zbog-krsenja-autorskih-prava-slikara
  Rok grupa je optužena da je koristila sliku lica čoveka sa izraženim očnjacima na svojim koncertima, u spotovima i na svom vebsajtu prošle godine. Prema sajtu TMZ, umetnik Derek Selcer, poznat kao dizajner maske za horor serijal “Vrisak”, tvrdi da je sliku naslikao pre više godina i da ima zaštitu autorskih prava na nju. Selcer je takođe rekao da mu niko nije tražio dozvolu za korišćenje te slike..

 18. Marina (a i svi ostali) podsećam vas da ne sme biti ponavljanja.
  Pogledaj poslednjih nekoliko primera i videćeš da je tvoj primer već objavljen.
  Potraži neki drugi primer ima ih zaista mnogo i postavi u komentaru.

 19. Ana Davidov kaže:

  http://www.dw.de/dw/article/0,,15902071,00.html
  U sporu oko autorskih prava sud u Hamburgu je djelomično podržao agenciju GEMA. Internet portal YouTube tako neće smjeti objavljivati pojedine video klipove. Ipak, presuda nije do kraja razjasnila spor.

 20. Filip Jaksic kaže:

  http://www.sqn.ba/index.php?type=1&a=news&id=104
  Tužilac Odjela III podigao je optužnicu protiv Sanela Porčića zvanog Cane (30), koji se tereti da je počinio krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava.

 21. Jure kaže:

  http://www.gamerlaw.co.uk/2010/08/blizzard-wins-88m-lawsuit-against-wow.html Početkom 2010 jedna od vodećih kompanija u industriji zabave Blizzard tužila je Alison Rees. Alison je sa grupom ljudi napravila poseban privatni server modifikujući Blizzard-ovu najpopularniju igru World of Warcraft. Igranjem na ovom privatnom serveru omogućilo je Rees-ovoj da uzima od 70.000 do 500.000 dolara mesečno(ljudi su plaćali novcem razne stvari koje mogu koristiti u igri) čime je ona stekla dobitak od oko 3 miliona dolara. Poznato je da je Blizzard igračima mesečno naplaćuje sumu u iznosu od 13e ali igranjem na ovom serveru ljudi su izbegavali plaćanje jer on nije direktno povezan sa Blizzard-om. Iako ovaj slučaj nije preterano ostetio Blizzard on je ipak odlučio da tuži Alison. Negde sredinom 2010. godine pala je presuda u korist Blizzard-a, Alison je morala da plati odštetu Blizardu u iznosu od 88 miliona dolara.

 22. Luka M kaže:

  Posto sam kasno video da ima vec isti primer,a ne mogu da sklonim komentar,evo onda drugi primer kršenja autorskih prava:
  Osnivači Skypea tuže eBay koji je trenutno vlasnik Skypea te investitore koji bi želeli kupiti ovaj servis za intetnet telefoniranje, javlja Reuters.Razlog tužbe je kršenje autorskih prava, tvrde osnivači Skypea Niklas Zennstrom i Janus Friis.
  http://www.24sata.info/tehnologija/internet/15964-Krsenje-autorskih-prava-Osnivaci-Skypea-tuze-eBay.html

 23. Milos Kobilarov kaže:

  http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/431/Muzika/1087270/Jutjub+izgubio+bitku+na+sudu.html

  Odluka suda u Hamburgu u korist nemačke industrijske grupe „Gema“, mogla bi da uspori brzinu postavljanja video snimaka na portal Jutjub. Spor između dve strane nastao zbog sedam muzičkih spotova, koji bi Jutjub mogli skupo da koštaju.

 24. Пауновић Ђ. kaže:

  Glavni i odgovorni urednik BK Televizije Milomir Maric je pred Okruznim sudom u Beogradu kaznjen sa 8.000 dinara zbog krivicnog dela „zloupotrebe autorskih prava i neovlascenog objavljivanja delova knjige“ autora Svetlane Petrusic.
  http://www.vesti.rs/Vesti/KAZNJEN-MILOMIR-MARIC.html

 25. Milena C kaže:

  http://www.6yka.com/novost/20170/vodic-kroz-internet-pirateriju
  Najpoznatiji sajt pomoću kog je moguće preuzeti filmove i muziku, The Pirate Bay (Zaliv pirata) promenio je način funkcionisanja pokušavajući da izbegne sudbinu nekoliko sličnih – zatvaranje.

 26. Milica Kovacevic kaže:

  http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/269506/Aretu-Frenklin-tuzio-njen-tekstopisac
  Pevačicu Aretu Frenklin tužio je njen dugogodišnji saradnik i tekstopisac Norman Vest, zbog kršenja autorskih prava za pesmu koja se našla na njenom poslednjem albumu.

  • Ovo je još jedan primer kršenja autorskih prava koji nije vezan za upotrebu interneta. Autorska prava u u svakom slučaju važna, ali pošto je ovo blog o računarstvu i informatici, potrudite se da primeri budu u direktnoj vezi sa kršenjem autorskih prava korišćenjem informacionih tehnologija (materijali na internetu, lako kopiranje digitalnog sadržaja i slično)

   Cenim svaki uloženi trud, ali ne bih da odlutamo od naše teme 🙂

   • Milica Kovacevic kaže:

    Da postavim novi primer ili je ipak prihvatljiv ? 😀

   • Milice, ne treba da postavljaš novi primer.
    Ako je komentar vidljiv na blogu, znači da je prihvaćen i da dobijate bodove.
    Prethodnim komentarom sam htela samo da skrenem pažnju na autorska prava na internetu.
    Sve je u redu 🙂

    Učenici kojima primer ne bude prihvaćen jer je ponovljen ili promašen budu obavešteni.

 27. Helena kaže:

  http://www.b92.net/info/komentari.php?yyyy=2011&mm=06&dd=22&nav_id=520539
  Pozivajući se na kršenje autorskih prava, Universal Music Group zahtevao je da se snimci sa nastupa Amy W. u Beogradu uklone sa ovog video servisa…

 28. Veljko kaže:

  http://www.b92.net/tehnopolis/aktuelno.php?yyyy=2012&mm=02&nav_id=580964
  Član nemačkog parlamenta nenamerno je na svoj vebsajt postavio više slika zaštićenih autorskim pravom. Stekao je ’indirektnu ekonomsku korist’ jer slike nije platio, a njegov internet-provajder ’pomogao je i podsticao’ na kršenje time što nije sprečio ovog višestrukog ’prestupnika’. Da li su Nemac i njegov internet-provajder kriminalci? Prema ACTA, nesumnjivo jesu.
  I evo oficijalni sajt (redni broj 9 ) http://edri.org/edrigram/number10.2/faq-acta

 29. Goca Bjelica kaže:

  http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/crna-hronika/43865-podignuta-optuznica-protiv-sase-alagica-zbog-krsenja-autorskih-prava.html
  Optuženi Alagić tereti se da je bez odobrenja autora i drugog nosioca autorskog prava umnožavao i stavljao u promet autorska dela, čime je počinio krivično delo nedozvoljeno korištenje autorskih prava.

 30. Ogi Vujicic kaže:

  Srpski pevač Radiša Urošević ostaje pri stavu da od američke glumice i rediteljke Anđeline Džoli naplati odštetu zbog korišćenja njegove numere “Tebi za ljubav” u filmu “U zemlji krvi i meda”!
  http://www.scandal.rs/hoce-milion-dolara-radisa-urosevic-tuzio-sam-andelinu-dzoli/

 31. Bojana Ivanovic kaže:

  http://www.rasina.net/index.php?option=com_content&view=article&id=93:qguglq-okrivljen-za-krenje-autorskih-prava-&catid=64:tehnopolis&Itemid=131

  Apelacioni sud u Briselu potvrdio je presudu kojom se „Gugl“ okrivljuje za kršenje autorskih prava svojom alatkom „Gugl njuz“, objavili su francuski elektronski mediji.

 32. Aleksandra kaže:

  http://www.rtvusk.ba/content/stop-kr%C5%A1enju-autorskih-prava
  primer krsenja autorskih prava .Najočiti primjer kršenja ovih prava na nivou visokog obrazovanja, kako tvrdi Trnavci, jeste kada studenti fotokopiraju autorska djela svojih profesora na kojima profesori rade mnogo a fotokopirnice profitiraju.

 33. Mare kaže:

  Grupa kineskih pisaca tuži Apple i traži odštetu zbog toga što, kažu, prodaje nelicencirane verzije njihovih knjiga. http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2012&mm=03&nav_id=592291

 34. Jelena kaže:

  http://www.itresenja.com/world-wide-web/pet-filmskih-studija-tuze-hotfile-za-krsenje-autorskih-prava/29845358/ Ova grupa u tužbi podnesenoj Okružnom sudu u Floridi, navodi kako Hotfile Corp kompanija, sa sedištem u Panami, profitira dozvoljavajući da se njeni servisi koriste za ilegalnu distribuciju zaštićenog materijala.

 35. Snezana Bajcetic kaže:

  Jedan od najvećih sajtova za razmenu kompjuterskih fajlova, „Megaupload“, zatvoren je,a njegovi čelnici su optuženi za kršenje zakona o pirateriji.
  http://www.24sata.rs/specijal/it/vest/zatvoren-megaupload/26121.phtml

  • Ova vest je već navedena među prvim primerima.
   Ipak prihvatila sam rešenje zadatka jer nije isti izvor informacije.
   Još jednom podsećam da primeri moraju biti jedinstveni!
   Ima ih mnogo, samo se potrudite da ih pronađete. 🙂

 36. Biljana Lukic kaže:

  Hakerska grupacija Anonymous oborila je rano jutros sajtove Federalnog istražnog biroa (FBI), ministarstva pravde SAD, kao i muzičke i filmske industrije SAD – iz osvete zbog zatvaranja Megauploada, jednog od najvećih sajtova za razmenu fajlova.
  http://www.b92.net/tehnopolis/internet.php?yyyy=2012&mm=01&nav_id=575492

 37. Ognjen kaže:

  Svi koji su danas potražili neku informaciju na engleskoj verziji internet enciklopedije Vikipedija naišli su na crnu stranicu i apel osnivača da im se pruži podrška zbog nadolazeće cenzure.
  Zakon o internet piratstvu – SOPA (Stop Online Piracy Act) razbesneo je milione korisnika i desetine hiljada kompanija koji tvrde da bi takav zakon opasno ugrozio sigurnost na mreži te naudio brojnim malim firmama.

  http://www.vesti-online.com/Vesti/Tema-dana/195468/Amerikanci-cenzurisu-citav-internet/print

 38. Nina R kaže:

  Apelacioni sud u Briselu potvrdio je presudu kojom se „Gugl“ okrivljuje za kršenje autorskih prava svojom alatkom „Gugl njuz“, objavili su francuski elektronski mediji.
  http://www.vijesti.me/vijesti/gugl-okrivljen-krsenje-autorskih-prava-clanak-19068

 39. Bojana Vasovic kaže:

  Protiv dvojice osumnjičenika s kaštelanskog područja bit će podnesena kaznena prijava zbog nedopuštene uporabe autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača. Svojim su nedopuštenim skidanjem Kaštelani oštetili tvrtke Microsoft, Electronic Arts iDreamWorks. https://sigurnost.carnet.hr/svijet-o-sigurnosti/novosti/interpol-prijavio-hrvatske-drzavljane-za-povredu-autorskih-prava/

 40. Dobrica kaže:

  http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=38575 Solunovića, koji je rođen u Bijeljini a ima prebivalište u Sarajevu, optužnica tereti da je od 2009. do 2011. godine putem jedne web stranice oglašavao prodaju nelegalno umnoženog autorskog djela vjerske tematike.

 41. A-M Nedic kaže:

  Gala Records na sudu sa ruskom socijalnom mrezom koja je ilegalno nudila snimke zasticene autorskim pravima. Sankt Peterburg.
  http://www.ewdn.com/2012/02/22/vkontakte-ru-too-passive-with-copyright-infringement-says-arbitration-court/

 42. Miljan kaže:

  „Čitav model društvene mreže ‘Fejsbuk’, koji omogućava korisnicima da formiraju svoje profile i kontaktiraju s drugim osobama i kompanijama zasnovana je na tehnologijama koje je patentirao ‘Jahu'“, navodi se u tužbi.“

  http://www.blic.rs/IT/311800/Jahu-tuzio-Fejsbuk-zbog-autorskih-prava

 43. str4jo kaže:

  http://www.techdirt.com/articles/20120112/11042717390/lamar-smith-caught-infringing-photographers-copyright.shtml

  Lamar Smith, koji je predstavio rigorozni SOPA zakon ( Stop Online Piracy Act – antipiraterijski zakon) je korstio sliku na svom sajtu bez odobrenja autora.

 44. Ivan Kosovic kaže:

  Televizija B92 je pravosnažno kažnjena sa 650.000 dinara zbog neovlašćenog korištenja delova filma reditelja Nenada Krasavca. http://www.smedia.rs/vesti/vest/49155/B-92-kazna-B92-kaznjen-zbog-krsenje-autorskih-prava.html#

 45. Nora Firstner kaže:


  Onaj ko je stavio ovaj klip na youtube morao je da napise ‘I do not own the music from the video. All rights reserved to Adele.’ u suprotnom bi prekrsio autorska prava i njegov youtube profil bi trebao da bude sankcionisan.

 46. Minja k kaže:

  http://www.3news.co.nz/Megauploads-Kim-Schmitz-arrested-in-Auckland-site-shut-down/tabid/412/articleID/240007/Default.aspx vlasnik megaupload-a uhapsen jer je drzao sajt cija je glavna svrha bila ilegalno skidanje filmova, pesama itd..

Zatvoreno za komentare.