Edukacija „Prednosti i primena interaktivne table u nastavi“

Mimio tablaStrategijom uvođenja interaktivne table u nastavu u šk. 2012/13. godini predviđena je priprema i održavanje internog kursa o korišćenju interaktivne elektronske table u nastavi, popularnije nazivane „pametna tabla“. Danas je u prostorijama škole održana edukacija „Prednosti i primena interaktivne table u nastavi“ za jednu grupu nastavnika.

I deo

Pre nego što odgovorim na pitanje „Kako se koristi interaktivna tabla?“ smatrala sam neophodnim da dam odgovor na pitanje „Zašto nam je potrebno  uvođenje ovog nastavnog sredstva u redovnu nastavu?“

Razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija izvršio je veliki uticaj na društvo u celini, pa samim tim i na obrazovanje. Potrebe nastavnika  za realizaciju nastavnih sadržaja su se promenile. Prisutni nastavnici su u upitniku odgovorili na nekoliko pitanja o potrebama za realizaciju nastavnih sadržaja. Visoke ocene na ovom upitniku su realni pokazatelj za uvođenjem inovacija u nastavu pa samim tim i interaktivne table.

Umesto frontalnog tipa nastave potreban je postepeni prelaz na saradničko učenje koje podržava aktivnu ulogu učenika. Pojavila se potreba za nastavnim sredstvom koje će omogućiti prikaz različitih multimedijalnih sadržaja istovremeno obezbeđujući dinamičnost, fleksibilnost  i interaktivnost u nastavi.

Jedan od načina da se u nastavu uvede interaktivnost, da se dodatno motivišu učenici i da se angažuju sva čula prilikom sticanja novih znanja jeste upotreba interaktivne table. Upotreba „pametne table“ nije garancija da će čas biti uspešan, a nastava u celini kvalitetna.  Interaktivna tabla omogućava nastavniku da odgovori na potrebe savremene nastave i dobar čas učini još boljim.

Interaktivna tabla

Interaktivna tabla

Interaktivna tabla zadržava sve osobine klasične table, ali pruža niz dodatnih mogućnosti.

Ipak jedna grupa profesora mišljenja je da „pametna tabla“ ima niz loših strana i da ova tabla nije potrebna za realizaciju nastavnih sadržaja. U nastavku priče pokušala sam da dam odgovor na neke od ovih primedbi i mogu slobodno reći zabluda.

Spisak razloga zbog kojih je dobro koristiti interaktivnu tablu u nastavi ostavlja nam samo jedno pitanje: „Kako se koristi interaktivna tabla?“

Prvi deo prezentacije napravljen je pomoću alata Prezi i nalazi se na sledećoj stranici:

http://prezi.com/twnt2rz1zuei/present/?auth_key=ddspst2&follow=svetlanamandic&kw=present-twnt2rz1zuei&rc=ref-27267017

Mogućnosti interaktivne table demonstrirane su nizom primera iz različitih oblasti.

II deo

Usledio je deo upoznavanja sa potrebnim hardverom i pratećim softverom, potrebnim za uspešan rad sa interaktivnom tablom.Mimio Interactive

Prezi prezentacija „Mimio – uputstvo za početnike“ nalazi se na sledećoj adresi:

http://prezi.com/-qdcfgzpqgjc/present/?auth_key=4grh9iz&follow=svetlanamandic&kw=present–qdcfgzpqgjc&rc=ref-27267017

Nakon upoznavanja sa radnim okruženjem Mimio Notebook, usledila je primena stečenog znanja kroz niz primera i zadataka za prisutne nastavnike. Nastavnicima su predstavljeni neki od alata za interaktivne digitalne priče i prosleđen poziv za 14. vebinar zajednicu na kojoj će biti prezentovani neki od ovih alata.

Nastavnicima sam preporučila nekoliko internet stranica na kojima mogu potražiti korisne materijale za nastavu i video materijale o primeni interaktivne table u nastavi. Prisutni nastavnici su popunili upitnik radi procene ostvarenosti ishoda održane edukacije.

III deo

Usledio je dogovor o pripremi i održavanju uglednih časova sa primenom interaktivne table, u drugom polugodištu šk. 2012/13. godine. Zainteresovani nastavnici su imali priliku da postave dodatna pitanja i još jednom probaju rad sa uređajem Mimio Interactive.

Rezultati upitnika „procena ostvarenosti ishoda“ pokazuju da je današnja obuka nastavnika ispunila predviđene ciljeve.

Materijal sa edukacije „Prednosti i primena interaktivne table u nastavi“ možete preuzeti u PDF formatu Interaktivna tabla u nastavi 27.12.2012. Ovaj materijal je dostavljen učesnicima putem elektronske pošte,  što je još jedan od mogućih načina razmene materijala  sa učenicima u okviru nastave.

Osim navedenog materijala u toku obuke nastavnici su imali priliku da probaju rad sa Mimio interaktivnom tablom praktično na nizu različitih primera i zadataka. Nadam se da su prisutni na jedan zanimljiv način naučili mnogo novih i korisnih sadržaja pred odlazak na zasluženi odmor za vreme praznika 🙂

Početkom drugog polugodišta imaćemo priliku da u praksi prikažemo stečena znanja.

Edukacija "Prednosti i primena interaktivne table u nastavi"

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Ostalo i označen sa , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

4 reagovanja na Edukacija „Prednosti i primena interaktivne table u nastavi“

  1. Povratni ping: Obrada teksta na računaru – podešavanje radnog okruženja | Računarstvo i informatika

  2. Miroslav kaže:

    Nema pitanja. Samo napored u svaku ucionu.I ionda nema granica mogucnostima primene ove table. Ucitelj sam u penziji i zao mi je sto nisam imao priliku istu koristiti u radu sa djecom. Svejedno mi stari cemo se ukljuciuti u ovumateriju nadruge nacine.

  3. Povratni ping: Зоотехно « Био-блог

  4. Povratni ping: Ugledni čas: “Podešavanje radnog okruženja u programu MS Word. Čuvanje i učitavanje dokumenta” | Računarstvo i informatika

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s