Programi za obradu zvuka

slika1Često se javlja potreba za obradom zvuka na računaru.   Aplikativni softveri za obradu zvuka su danas veoma zastupljeni i imaju veoma veliku upotrebu  kod korisnika koji zele da svoj audio zapis dodatno obrade ili ga na neki način poboljšaju, prilikom “skidanja” starih ploča i kaseta u digitalni format itd. Danas postoji veliki broj programa koji nude upravo te opcije.

Operativni sistemi pa tako i Windows XP su solidno opremljen sa svakojakim alatima. Ipak alat za obradu zvuka  – Sound Recorder ne nudi mnogo mogućnosti. Zbog toga korisnici koji imaju potrebu da dodatno obrade neki audio zapis ili se profesionalno bave obradom zvuka koriste neke druge aplikacije.

Veoma popularan i jedan od najzastupljenijih je program kompanije SONY – Sound Forge. Pored njega postoje i drugi programi čija je funkcija ista i koji omogućavaju obradu, snimanje i konverziju audio snimka a neki od njih su :

 – Audacity  (besplatan program koji nudi manji broj opcija) ima veoma veliku upotrebu samim tim što se svrstava u red freeware programa

– Adobe Audition ( komercijalan program koji nudi pregršt opcija)

GoldWave ( takođe komercijalan program koji služi za editovanje i obradu audio, fajlova).

– Cool Edit Pro (profesionalni softver za multi-kanalno snimanje i kompletnu produkciju audio zapisa)

Sound Forge

Počev od prve verzije programa Sound Forge, pa do poslednje vrezije jedno je očigledno na prvi pogled : softversko rešenje samog programa je sve više usavršavano tako da sada on može vršiti i obradu video zapisa.Takođe , interfejs programa je još više prilagođen korisniku i pomoćni podmeniji su sve više usmereni na određenu funkciju a ne na otvaranje novih menija.

Sve veća upotreba ovog programa za editovanje zasnovana je na jednostavnom i funkcionalnom sistemu i organizaciji menija  koja u kombinaciji sa kvalitetom obrade i cenom ovog softvera čini ovo softversko rešenje vrlo isplativim i efektivnim kako za radio stanice i tv kuće tako i za kućenu upotrebu.

Obrada Zvuka Pomocu Sound Forge-A by Bojan Saric

Na sreću, tu je Audacity – odlična Open Source alatka koja radi sve što vam treba oko zvuka.

Audacity

Program Audacity je odličan besplatan program (Open Sorce alatka) koji nudi sve potrebne operacije nad audio datotekama. Program možete preuzeti, instalirati na svom računaru i isprobati njegove mogućnosti.  PREUZIMANJE PROGRAMAaudacity

Mogućnosti ovog programa možete pročitati na sajtu www.vesic.org

U ovom program između ostalog možete da:

1. snimite sebe kako pričate ili pevate,

2. uklonite spoljašnji šum iz snimka,

3.  promenite i doradite zvuk i glas,

4. izbacite glas ili pevanje iz pesme (Ako volite da pevate karaoke,  zgodno je izbaciti glas pevača iz snimka, tako da ostane samo muzika 🙂 a ovaj program vam to omogućava)

5. ubacite tišinu (ako u određenom delu snimka želite da napravite prekid odnosno da naglasite pauzu)

6.  sačuvate snimak u željenom formatu – na primer izvoz u mp3 format

7. skratite ili produžite dužinu trajanja audio snimka.

Objašnjenje za prvih šest navedenih mogućnosti ovog programa možete  pronaći ovde

Skraćivanje dužine trajanja audia

Na koji način možemo skratiti ili produžiti neki muzički klip u programu Audacity objašnjeno je na sajtu  „Digitalni kuvar“. Objašnjenje možete pogledati ovde.

Pored ovoga na sajtu „Digitalni kuvar“ možete pronaći i druge korisne informacije o audio signalimadigitalnom videu,  fotografiji i druge „recepte“ za lak rad u digitalnom svetu. 🙂

Program Audacity predstavlja idealno rešenje ako ste početnik, ili ako su vam povremeno potrebne opcije obrade audio zvuka.

Cool Edit Pro

Jedan od programa za obradu zvuka je i program Cool Edit Pro.

Neke mogućnosti ovog programa možete pročitati ovde.

Online programi za obradu zvuka

Sve češće korisnici kojima su određeni programi potrebni samo povremeno koriste online alate kako ne bi bespotrebno opterećivali svoje računare i zauzimali memoriju računara.

Već je bilo reči o online programima za uređivane slika koji su lako dostupni i besplatni za korišćenje. Više o ovim programima možete pročitati ovde.

Jedan od online programa za obradu zvuka je alat  Vocaroo.

Još nekoliko programa za rad sa audio signalima

Adobe Audiation – Veoma moćan alat za snimanje i obrađivanje zvuka. Koristi se kao profesionalni program za obradu zvuka mnogim studijima širom sveta. Ovaj porgram nije besplatan program i mora se platiti za njegovo korišćenje nakon isteka probnog perioda od mesec dana. Između ostalog program Adobe Audition omogućava kreiranje radio-džinglova, miks zvuka i audio-video sinhronizaciju.

GoldWave – GoldWave je profesionalni alat za editovanje audio fajlova. Može da se koristi za reprodukovanje, editovanje, miksovanje i analizu zvučnih fajlova. Takođe, dozvoljava ubacivanje specijalnih efekata u okvir audio fajlova. Zvuk koji se obrađuje može da se preuzme sa kasetofona, gramofona, radija ili (u digitalnoj formi) sa CD-a. Podržani su i različiti audio formati.Spada u tzv. deljene programe (shareware) – korisnik može da koristi program na određeni probni period, nakon čega mora ili da kupi licencu ili da prestane da koristi program.

Reason – program za komponovanje muzike. Ovaj program predstavlja kompletan muzički studio u programu od 50MB. Zvaničan sajt programa

FL Studio (Fruity Loops) – program za komponovanje i miksovanje muzike. Ovaj program je odličan za pravljenje raznoraznih beatova, matrica, i sličnih stvari. Zvaničan sajt programa

slika2   slika3

Lista programa za obradu zvuka na računaru se ovde ne završava. Postoje mnogi drugi programi namenjeni za obradu audio signala. Ukoliko koristite neki od programa koji ovde nije pomenut, vaša iskustva možete podeliti sa nama u komentaru 🙂

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Ostalo i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

8 reagovanja na Programi za obradu zvuka

 1. marija kaže:

  imam problem sa jednim zapisom , nejasno je i ima šuma .Kako da otklonim šum da bih čula nešto jasnije ?

 2. marita kaže:

  jeli ovo sigurno?? može li mi se pojaviti virus od ovog programa?

  • Program Audacity je odličan besplatan program (Open Sorce alatka) koji nudi sve potrebne operacije nad audio datotekama. Program možete preuzeti, instalirati na svom računaru i isprobati njegove mogućnosti. Do sada nisam imala problema sa virusima zbog instalacije i korišćenja ovog programa.

   • SMusic studio kaže:

    Audacity jeste jedini besplatan i vrlo je dobar program za obradu zvuka. Nije potrebno imati ni neku jaču zvučnu karticu, jer ne radi sa ASIO protokolom. Odlični rezultati se dobijaju i preko integrisane zvučne kartice.
    Ali postoji u ovom programu jedan veliki problem ! Ako radite neki veći i zahtevniji projekat koji iziskuje više vremena za rad i prinuđeni ste da ga radite u etapama i više dana, desiće vam se da nećete moći učitati započeti projekat kada sledeći put pokrenete program. Ja sam skupo platio školu jer ovo nisam znao.
    Naime, radio sam neke muzičke teme za jednu pozorišnu predstavu sa puno efekata, vokala i muzičkih podloga. Snimio sam regularno projekat posle višesatne montaže, ali projekat nisam još bio završio. Sutradan kada sam hteo da nastavim montažu, nijedan započeti i snimljeni projekat nije mogao više da se otvori. Trajno su izgubljeni svi radovi koje sam predhodni dan uradio. Pokušao sam da pronađem rešenje na internetu i imao sam šta da saznam. Audacity ima veliki BUG da ne prihvata određena slova, brojeve i znake, kao i tagove u nazivima fajlova koje vi zadate ili učitate već gotove audio zapise. U većini slučajeva program ne može učitati svoje započete i snimljene projekte i oni su trajno izgubljeni. Mnogo korisnika ovog programa je tako zauvek izgubilo svoje radove. Jedino rešenje je da odjednom uradite ceo projekat do kraja i odmah napravite finalni audio zapis bez gašenje programa. Ali je i ovo polovično rešenje, jer ako naknadno želite nešto kasnije da promenite u svom projektu to nećete moći. Drugo, UNDO funkcija nema History gde se može naknadno i preko reda promeniti nešto, tako da naknadne izmene u ovom programu zaboravite.
    Ovaj veliki BUG u Audacity-ju sa nemogućim učitavanjem započetih projekata postoji i dalje, a poslednja verzija koju sam ja koristio sa ovim BUG-om je 2.1.1. Vodite računa o ovome da ne biste izgubili svoje radove posle višesatnog i višednevnog mukotrpnog rada.
    Nadam se da ću nekome pomoći sa ovim upozorenjem.
    Pozdrav

   • Hvala što ste vaše iskustvo u radu sa programom Audacity podelili sa čitaocima bloga.
    Verujem da će biti od koristi.

 3. Povratni ping: Oбрада звука на рачунару — Рачунарство и информатика

 4. Povratni ping: Programi za obradu zvuka | Informatička sekcija

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s