Obrada slika na računaru

Jedna od omiljenih tema učenika je obrada slika na računaru. U ovom članku ćemo se podsetiti na koji način mogu nastati slike, preneti se u računar i dalje obrađivati. Zatim ćete videti na koji način se u računaru mogu predstaviti slike i kako se one čuvaju u memoriji računara. Upoznaćete se sa osnovnim grafičkim jedinicama i različitim programima za obradu slika.

Na kraju teksta za one koji žele da nauče nešto više o digitalnoj fotografiji možete naći priručnike u PDF formatu.

Na samom početku jedan zadatak za učenike i ostale zainteresovane:

Korišćenjem različitih izvora (internet, knjige, novine…) pronađite i sastavite listu prednosti i mana digitalne fotografije u odnosu na klasičnu fotografiju.

Svoje odgovore možete zabeležiti u komentarima ispod ovog članka.

Učenici obavezno moraju svoje odgovore da zapišu u sveskama iz Računarstva i informatike.

Digitalna fotografija

    Digitalna fotografija, za razliku od klasične, ne koristi film već sliku „vidi“ preko elektronskog senzora kao skup brojčanih podataka. To omogućava spremanje i uređivanje slika na računaru. Danas su digitalni fotoaparati prodavaniji od klasičnih, a najverovatnije će ih potpuno zameniti. Osim snimanja fotografija, oni često omogućavaju i snimanje videa i zvuka. Razvoj tehnologije je omogućio spajanje više različitih uređaja u jedan, te su danas digitalni fotoaparati vrlo često sastavni deo mobilnih telefona.

Senzor i snimanje. Veličine senzora.

Slika nastaje pomoću elektronskog senzora. Kad svetlost padne na senzor (prethodno prošavši kroz objektiv, kao kod klasične fotografije), ćelije senzora pretvaraju spektralne sastojke svetlosti u brojčane vrednosti, koje se zatim snimaju u obliku fajla koji se iz aparata može preneti na štampanje ili dalju obradu. U zavisnosti od mogućnosti aparata i želje snimatelja, na karticu se slika može snimiti u sirovom formatu (RAW – pandan klasičnom negativu) ili u suženom RGB (Red, Blue, Green) prostoru (jpeg, tif, bmp komprimovani formati). RAW format je pogodan za dalju obradu u grafičkim programima, jer u sebi  čuva više informacija, ali su ovakve datoteke veće. Danas su u upotrebi dva tipa senzora: CCD    i    CMOS

Veličina slike i pikseli

Ako pođemo od  činjenice da se fotografija (i klasična i digitalna) sastoji od velikog broja tačaka (u boji ili crno-belih), jasno je da će kvalitet fotografije biti srazmeran broju ovih tačaka, koje se kod digitalne fotografije nazivaju pikseli.

Piksel poseduje određene atribute kao što su:   položaj (u koord. sistemu), boju i osvetljaj (intenzitet boje).  Broj piksela od kojih se sastoji  fotografija ili bilo koja slika u digitalnoj formi, naziva se  rezolucija, i označava se brojem  kolona i redova  u čijem  preseku se nalaze elementi slike-pikseli. Ponegd e ćete naći da se  rezolucija izražava u broju tačaka po inču:   dpi  ( dot  per  inch ).

Prezentaciju koja je korišćena na časovima možete preuzeti u PDF formatu na sledećem linku: Obrada slika na računaru

DODATAK o programima za obradu slika

Postoji veliki broj programa namenjenih za obradu slika na računaru. Kada naučite rad u jednom programu lako ćete se snaći i u bilo kojem drugom programu iste namene. Često se postavlja pitanje koji program izabrati za obradu fotografija na računaru.

Photoshop je odličan program za obradu fotografija i za profesionalce koji ga svakodnevno koriste poput dizajnera i fotografa on je nezamenjiv. Ipak ukoliko vam treba program s kojim ćete izrezati fotografiju, dodati tekst, staviti okvir ili pak ukloniti efekat crvenih očiju sa fotografije onda vam nije neophodan Photoshop. Program Photoshop nije besplatan za korišćenje pa je potrebno platiti licencu za njegovo korišćenje, sadrži brojne alatke koje nećete koristiti za vaše sitne potrebe i bespotrebno će zauzimati memoriju vašeg računara.

Na narednim časovima učenici će upoznati i raditi u programu Corel Photo-Paint.

DODATAK za one koji žele da znaju nešto više o digitalnoj fotografiji 🙂

Za korisnike koji nemaju prevelike zahteve za obradom fotografija odlično rešenje su online programi za uređivanje slika. Lako su dostupni jer im možete pristupiti s bilo kojeg računara sa izlazom na internet i besplatni su za korišćenje.

Na sledećem  linku pronaći ćete informacije o nekoliko online alata za obradu fotografija.
Online programi za uređivanje slika

Jedan od mnogih priručnika o digitalnoj fotografiji podeljen je u tri dela:

Sve o digitalnoj fotografiji-1

Sve o digitalnoj fotografiji-2

Sve o digitalnoj fotografiji-3

Iako je namenjen za rad u jednoj starijoj verziji programa Photoshop, sledeći priručnik je veoma koristan za početnike:

Sam Svoj Dizajner – Adobe Photoshop CS2

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Obrada slika na računaru, Računarska grafika i označen sa , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na Obrada slika na računaru

  1. Povratni ping: Obrada slika na računaru | nastava racunarstva

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s