Izbor budućeg zanimanja

Evo još jedne važne teme za razmišljanje i čas odeljenjskog starešine. Sigurno ste bar jednom do sada razmišljali o zanimanju sa kojim biste voleli da se bavite u životu. Da li ste doneli i konačnu odluku?

zanimanja-1-638

U okviru obeležavanja Evropske nedelje programiranja održano je predavanje „Zašto biti programer?“ na kojem je između ostalog bilo reči o različitim zanimanjima iz oblasti informacionih tehnologija i osobinama potrebnim za obavljanje određenog posla. Iako je reč o veoma traženim i deficitarnim zanimanjima interesovanje učenika za ova zanimanja je nedovoljno.

programeri

Odgovori u anketi  „Da li je za vaše buduće zanimanje potrebno poznavanje rada na računaru?“ pokazuju da je veliki broj onih koji znaju da će im za buduće zanimanje biti potreban rad na računaru, ali često se dešavaju greške prilikom izbora konkretnog zanimanja, odgovarajućeg fakulteta i smera.

Da bi se izbegle ovakve greške i odabralo pravo zanimanje potrebno je na vreme i što detaljnije informisati se o postojećim zanimanjima, potrebama tržišta i osobinama potrebnim za određeno zanimanje. Pregled ovih značajnih informacija i opise zanimanja možete pronaći na sajtu  poslovi.infostud.com , možete se raspitati u svom okruženju ili potražiti informacije na internetu.

direction1-292x300

Evo za početak nekoliko jednostavnih pitanja na koje bi trebalo da odgovorite:

– Šta biste želeli da bude vaše zanimanje?

– Zašto ste izabrali baš to zanimanje?

– Koje su osobine potrebne za zanimanje koje ste vi odabrali?

– Koje osobine vi posedujete?

– Koju školu ili fakultet je potrebno završiti da biste mogli da se bavite odabranim zanimanjem?

U komentarima nakon ovog teksta možete ostaviti jedno odabrano zanimanje, odgovarajući opis tog zanimanja, potrebne osobine i školu/fakultet koji je potrebno završiti. Tako ćemo na jednom mestu imati zbirku ideja za buduće zanimanje. Trudite se da se ne ponavljaju komnetari i da imamo što više različitih predloga zanimanja 🙂

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Ostalo i označen sa , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s