Sat programiranja 2014

vocabNaša škola je od 11. do 17 oktobra 2014. godine učestvovala u obeležavanju „Evropske nedelje programiranja“ kroz predavanja i radionice. Cilj ove globalne kampanje je da demistifikuje pojam programiranja i pokaže kako svako bez obzira na pol ili godine može da nauči osnove programiranja. Učenici naše škole su tom prilikom zaplovili u svet programiranja.

Kao što je najavljeno nakon obeležavanja Evropske nedelje programiranja upoznavanje učenika sa svetom programiranja se nastavlja. 🙂

„Sat programiranja“ (Hour of code) je globalna kampanja koja se ove godine održava od 8. do 14. decembra 2014. godineu preko 180 zemalja širom sveta. 

S obzirom na veliko interesovanje učenika, a nedovoljan broj računara u školi održavanje „Sata programiranja“ je podeljeno u više delova i termina. Nekoliko odeljenja je imalo priliku da se u okviru redovne nastave priključi ovoj nastavi. Za sve ostale slede smernice na koji način mogu da podrže akciju „Sat programiranja“.

Zvaničan sajt kampanje „Sat programiranja“ je http://hourofcode.com

sat1Da biste se pridružili akciji nije potrebno iskustvo u programiranju i nije potrebno da se prijavljujete i kreirate nalog na ovom sajtu. Potrebno je da kliknete na dugme „START“ i uplovite u svet programiranja.

Pre nego što odaberete jednu od ponuđenih mogućnosti pogledajte na sat – za početak dovoljno je da učite programiranje jedan sat, bez obzira koliko će vam se ovo učiniti zanimljivo 🙂

1) Programirati možete i bez računara, ako to želite:

sat5

2) Ako ste baš početnik u programiranju ili niste učestvovali u obeležavanju „Evropske nedelje programiranja za početak probajte jednostavniju varijantu:

sat3

3) Vrlo brzo većina učenika je prešla na malo komplikovaniji nivo:

sat2

4) S obzirom da ste učenici srednje škole ne bi trebalo da imate poteškoća ni sa ozbiljinijim programiranjem, pa zato predlažem sledeću opciju:

sat4

Ukoliko se opredelite za 2) i 3) varijantu treba da koristite ponuđene blokove kako biste rešili „situaciji“ koja je prikazana na slici sa leve strane.

Blokove možesat8te dodavati prevlačenjem pomoću miša, a ako ste pogrešili možete ih obrisati. Klikom na dugme „Run“ proveravate da li ste uspešno rešili zadatak i prešli na sledeći nivo. Dobićete odgovarajuću poruku.

Potrebno je da stavite određen broj blokova (proveravate u ljubičastoj liniji da li ste na dobrom putu da rešite zadataka)

sat9

Ako se odlučite za četvrti predlog biće potrebno da pišete i odgovarajući programski kod, ali i u t om slučaju ćete se lako snaći. amo treba da pratite uputstva i poruke na ekranu.

sat7

sat6

Pridružite se se globalnoj akciji „Sat programiranja“, učite i zabavljajte se 🙂

NAPOMENA: Učenici koji su  se pridružili akciji mogu da se prijave mejlom

na adresu svetlanamandic@live.com kako bih imala uvid u njihov doprinos akciji.

U mejlu napišite: ime i prezime učenika, razred i odeljenje i ubacite sliku vašeg ekrana (najviše tri slike) tokom rada u okviru „Sata programiranja“ i napišite komentar da li vam se svidelo programiranje.

Da li vam se dopalo programiranjemožete napisati i ovde u kometaru 🙂

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod programiranje i označen sa , . Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na Sat programiranja 2014

  1. Ivana kaže:

    Divno je uradjeno, oduslevljena sam.. napravljeno za decu svih uzrasta! Ma malo je reci da sam odusevljena stvarno! Postavili ste mi OGROMAN osmeh na moje lice. Hvala Vam zbog toga!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s