Kreiranje grafikona i njihove izmene – Microsoft Excel

Do sada ste naučili mnogo o radu sa tabelama na računaru: pokretanje programa i podešavanje radnog okruženja, tipovi podataka i podešavanje tipova podataka, unos podataka u tabele, transformacije i formatiranje tabele, manipulacije radnim listovima…)  Ukoliko je bilo šta od ovoga ostalo nejasno uradite ponovo zadatke za vežbanje (I deo) Inače je vreme da naučite još jednu važnu lekciju iz programa za rad sa tabelama – Grafički prikaz podataka (kreiranje grafikona i izmene u grafikonima)

Iako na časovima radimo u programu Microsoft Excel 2003, objašnjenja ćete dobiti i za noviju verziju ovog programa kako biste mogli kod kuće da radite domaće zadatke i da vežbate.

Program Microsoft Excel se često koristi za kreiranje različitih vrsta grafikona. Na času ste dobili potrebna objašnjenja i vežbali zadatke. Kroz sledeći tekst možete da se podsetite ili naučite kako da kreirate grafikone i imaćete priliku da ovo uvežbate kroz različite zadatke.

Pre nego što i sami započnete izradu zadataka sa grafikonima upoznajte se sa vrstama grafikona i načinom njihove izrade.

KREIRANJE GAFIKONA

Na kraju prezentacije nalazi se jedan jednostavan zadatak za vežbu. Ako ste preskočili da uradite ovaj zadatak, onda to učinite odmah sada:

kreiranje grafikona

Ovo je bio samo jedan jednostvan primer. Kroz sledeću vežbu  ćete upoznati različite vrste grafikona i uvežbati njihovo kreiranje: VEŽBA ZA KREIRANJE GRAFIKONA
(napomena: dokument sadrži vežbu br. 2 i vežbu br. 4. Možete uraditi obe, a na kreiranje grafikona odnosi se samo vežba br. 4)

U ovoj vežbi treba da napravite tabele i kreirate grafikone kao na datim slikama. Vežba se sastoji iz tri dela:
I) Linijski grafikon i grafikon sa stubićima
II) Kružni grafikon
III) XY Scatter

Nakon što ste jednom kreirali grafikon moguće su njegove naknadne izmene. Najbolji način da ovo naučite jeste da pogledate prezentaciju i uradite sledećih nekoliko zadataka.

IZMENE U GRAFIKONU

U prezentaciji se nalaze tri zadatka. Iste te zadatke ali u PDF formatu možete preuzeti ovde: ZADACI 567. Ukoliko želite pogledajte kako bi moglo da izgleda rešenje 5. zadatka

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Rad sa tabelama - Microsoft Excel i označen sa , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s