Zašto treba posetiti Bratislavu, Prag i Beč?

Jedna od lepših strana đačkog života su i zajednička putovanja, izleti i ekskurzije. Ova putovanja imaju svoje obrazovano-vaspitne ciljeve i zadatke.

U šk. 2015/16. godini za učenike trećeg razreda planirana je ekskurzija u kojoj bi se učenici upoznali sa znamenitostima Bratislave, Praga i Beča.

U toku su pripreme za ovo putovanje, a kao deo tih priprema danas su učenici III-5 dobili domaći zadatak da odgovore na pitanje: „Zašto treba posetiti Bratislavu, Prag i Beč i da opišu sa nekoliko rečenica znamenitosti ovih gradova koje bi posetili. Potrebno je da napišu bar 5 rečenica o znamenitostima koje su dobili na prethodnom času.

Svoje odgovore prezentovaće na sledećem času odeljenjskog starešine i podeliti svoje mišljenje sa ostalim učenicima kroz komentare uz ovaj tekst 🙂

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Ostalo i označen sa , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

4 reagovanja na Zašto treba posetiti Bratislavu, Prag i Beč?

 1. Predsednik kaže:

  Znamenitosti Beča
  Možda i najpoznatiji dvorac u Austriji je svakako Šenbrun, nekadašnji letnjikovac. U njegovoj blizini nalazi se najstariji zoološki vrt na svetu, osnovan 1752. godine. Jedan od najlepših trgova u Beču je Trg Marije Terezije, poznat po dva gradska muzeja-blizanca. Prater je poznati bečki zabavni park, koji sadrži čuveni točak sa kraja 19. veka, kada je tu održana i Svetska izložba. Dvorac Belvedere, sagrađen u 18. veku kao letnja rezidencija Eugena Savojskog, jedna je od najlepših bečkih znamenitosti.

 2. Astronomski sat "Orloj" kaže:

  Staro mesto – Astronomski sat „Orloj“
  – Fascinantna mehanička prestava, koja se u srednjev veku smatrala jednim od svetskih čuda, je već 600 godina jedno od najvećih blaga grada Praga. Astronomski sat „Orloj“ je najstariji sat takve vrste koji još uvek radi.
  – Kada pređete Karlov most, ulazite u Staro mesto gde se nalazi Stari trg, najvažnije mesto okupljanja turista. Trgom dominira Astrononomski sat, poznat kao Praški Orloj, koji se nalazi na katedrali Lund. Nastao je 1410. godine, a pokazuje izlazak Sunca i Meseca, dane, godine, mesece i pojedine glavne planete. Ovo je jedna od najvećih atrakcija u Pragu, pa se na trgu stalno okuplja veliki broj turista koji čekaju da vide izlazak 12 apostola.
  – Astronomski sat se sastoji iz tri dela – procesije apostola na vrhu, deo koji pokazuje vreme i deo sa kalendarom. Glavna atrakcija je deo sa apostolima koji se pojavljuje na svaki pun sat.

 3. Bratislava kaže:

  Znamenitosti Bratislave:
  1. Slovačko narodno pozorište – zgrada izgrađena na mestu starog gradskog profesionalnog pozorišta koje je bilo izgrađeno kao suprotnost putujućim zabavljačima koji su tada bili izuzetno popularni
  2. Novi most – bivši most Slovačkog narodnog ustanka; građen je od 1967. do 1972. godine
  3. Mihaelov toranj – jedina preživela osmatračnica iz odbrambenog sastava grada. U tornju se nalazi izložba oružja iz Gradskog muzeja
  4. Katedrala sv. Martina – najznačajnija i najveća katedrala u Bratislavi; nalazi se ispod bratislavske tvrđave u centru Rudnajovog trga
  5. Bratiskavski zamak – nalazi se iznad Dunava; bio je akropola keltskog grada, deo Rimskog carstva, ogromno uporište Slovena i politički, vojni i religiozni centar

 4. Jedan komentar nije prihvaćen iz dva razloga:
  1. prilikom ostavljanja komentara potrebno je da koristite latinična slova ČĆŠĐŽ
  i
  2. potrebno je da sa bar 5 rečenica opišete znamenitosti Bratislave, Praga ili Beča koje je svako od vas dobio napisane na prethodnom času odeljenskog starešine.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s