Poštovanje autorskih prava, etičkih normi i prava privatnosti pri korišćenju zvučnih i video zapisa

Sve češće se u medijima spominje zaštita autorskih prava, naročito po pitanju muzike i filma, ali i fotografije. Ovo su samo neki od razloga zbog kojih učenici pokazuju veće interesovanje za ovu nastavnu jedinicu. O problemima vezanim za poštovanje autorskih prava i prava privatnosti diskutovaćemo na časovima, a ovde možete pronaći jedan deo materijala vezanih za ovo važnu temu i uputstvo za izradu domaćeg zadatka za učenike II razreda.

Teme za razmišljanje:

 •  Da li je s pravne strane gledano dozvoljeno koristiti pirate? A etičke?
 • Da li koristimo nelegalne primerke? I ako da, zašto?
 • Ako kršimo zakon, jesmo li mi svi kriminalci?
 • Šta bi bilo kada ne bismo bili u mogućnosti da pristupimo nekim filmovima, serijama i muzici sve dok neko ne otkupi prava za prikazivanje u našoj zemlji?
 • Da li ima dobrih strana piraterije?
 • Šta je to opšte znanje?
 • Da li slobodno za korišćenje tj. free ipak podrazumeva neke uslove?
 • Da li je moguć jednostavan i legalan pristup digitalnim proizvodima?
 • Da li je moguće izbalansirati ove dve krajnosti: omogućiti da se opšte znanje širi (jer što ga je više, više će i novih ideja i proizvoda biti) i sa druge strane vrednovati i naplatiti autorski rad?

S obzirom da je internet primarni izvor informacija, audio i video materijala, pitanje koje se nameće je „Kako koristiti materijale sa interneta a da ne povredimo autorska prava?“. Ova tema pokreće niz pitanja, na koja nećete pronaći sve odgovore u okviru jednog članka na blogu ili u novinama. Korisno i zanimljivo je znati kako otkriti poreklo bilo koje fotografije na internetu.

Poštovanje autorskih prava na Internetu i prava privatnosti

Brzom širenju Interneta doprineli su, između ostalog, otvaranje mreže za javni pristup, jednostavnost postavljanja sadržaja i lako pronalaženje i pristup najraznovrsnijim informacijama.

Pojam autorskog prava* (Izvor: sr.wikipedia.org)

Kao i na bilo kom drugom mediju, najveći broj sadržaja na Internetu podleže autorskim pravima. Pre preuzimanja, izmene i prezentacije nekog autorskog dela, u bilo koje svrhe i na bilo kom mediju, trebalo bi da proverite autorska prava i uslove korišćenja. Pravo zaštite od kopiranja odnosi se na originalna autorska dela.

Za razliku od štampanih dela i nosilaca slike i zvuka, kod kojih su autorska i druga prava najčešće jasno i vidljivo navedena, u slučaju Interneta niste uvek u mogućnosti da ustanovite legalne načine preuzimanja, izmene i kasnije reprodukcije određenog dela.

Činjenica da ste određenom sadržaju na Internetu slobodno pristupili ne znači da tekst, slika ili video sekvenca, ne podleže autorskim i nekim drugim pravima.

Postupak zaštite autorskog dela predmet je međunarodne i domaće zakonske regulative (zakoni o autorskim delima).

Samo se manji deo sadržaja Interneta može svrstati u javno vlasništvo, koje možete slobodno preuzeti, izmeniti, dopuniti, reproduko-vati i komercijalno koristiti.

Neke od kategorija dela, koje mogu biti predmet zaštite autorskih prava, a koja ćete pronaći na Internetu su:

–        književna dela;

–        muzička dela, uključujući i tekstove pesama;

–        dramska dela, uključujući i prateću muziku;

–        filmska, audiovizuelna dela i zvučni zapisi;

–        fotografije, crteži i skice i

–        računarski programi.

Dela, oslobođena autorskih prava, mogu se svrstati u nekoliko grupa:

–        dela slobodnih formi, sadržaja i improvizacije, uz uslov da nisu snimljena na neki od nosača slike i zvuka;

–        naslovi, imena i nepatentirani slogani;

–        uobičajeni, opštepoznati i prihvaćeni grafički simboli;

–        tipografska ornamentika i slova;

–        opšti opisi ideja, procedura, metoda, procesa i principa, pod uslovom da nisu obuhvaćeni patentiranim pravima i

–        dela koja se po zakonu mogu svrstati u javno vlasništvo, ili dela za koja nije moguće ustanoviti autorstvo.

Jedan od načina da se na internetu označi da je sadržaj strane zaštićen autorskim pravima je sledeći zapis na dnu internet stranice.

Copyright © Naziv firme, ustanove ili organizacije.

All right reserved.

Navedeni iskaz, koji se obično nalazi pri dnu svake strane, jasno pokazuje nameru vlasnika da zaštiti sadržaje svoje internet prezentacije od neovlašćenog kopiranja. Ipak, sam navod o zaštiti prava nije dovoljan. da bi prezentirani sadržaji bili u potpunosti zaštićeni, neophodno je da vlasnik Web sajta to stvarno i uradi u nekoj od ovlašćenih autorskih agencija. Postojeći zakoni zahtevaju zaštitu svakog novog ili izmenjenog sadržaja!

Ukoliko određene, tekstualne sadržaje preuzmemo sa nekog veb sajta i u neizmenjenom, ili delimično izmenjenom obliku, postoji vrlo velika verovatnoća da ih autor može vrlo brzo pronaći. Autoru će u tome pomoći mašine za pretraživanje. Ako smo preuzete sadržaje značajno izmenili, i u takvom obliku ih postavili na naš veb sajt, povreda izvornih, autorskih prava postaje predmet detaljnije stručne analize.

Autorska prava se između ostalog štite i označavaju različitim digitalnim postupcima.

Osim jasno uočljivih i čitljivih iskaza o autorskim i drugim pravima, vezanim za korišćenje i preuzimanje delova veb sajta, postoje i sadržaji koji se označavaju različitim, za oko nevidljivim, digitalnim postupcima. Postoji više načina digitalne zaštite.

Najjednostavniji način je da se ilustracija, dodatnim i vidljivim zapisom učini neprivlačnom za korišćenje: na samoj ilustraciji je ispisan tekst o zaštiti.

Drugi, složeniji način naznake autorskih prava je dopuna originalnog snimka za oko nevidljivim digitalnim zapisom, koji se naziva vodeni žig (eng. digimarc, ili eng. watermark). Krajnji rezultat je fotografija sa digitalnim zapisom o autorskim pravima, koja se, bar za oko, ne razlikuje od originalne fotografije. (setite se primera koje ste videli na časovima)

Neprofitna organizacija Creative Commons ustanovila je CC javne kreativne licence, sa ciljem da omogući lakšu razmenu znanja u oblastima obrazovanja, naučnih istraživanja i za druge pretežno nekomercijalne potrebe. CC licence omogućuju autorima originalnih dela da određena prava po osnovu autorstva zadrže, a neka druga ustupe drugima na korišćenje.

Više o ovim licencama možete pronaći na adresi: http://creativecommons.org

Pored simbola prikazanih u sledećoj tabeli , koriste se i njihove kombinacije.

U svakom slučaju dobro pročitajte napomenu o autorskim pravima i, ukoliko se to očekuje, zatražite od autora dozvolu za korišćenje.

Pročitajte i sledeći tekst o autorskim pravima.

Prava privatnosti

Posebna vrsta problema je zaštita privatnosti prilikom korišćenja interneta.

Čak i ako ne mislimo na najcrnje opcije zloupotrebe, poput kriminalnih radnji čija žrtva možete da postanete, treba misliti o opcijama privatnosti. 

Koliko su sigurni naše korisničko ime i lozinka? Koliko je bezbedno kupovati i plaćati putem interneta? Gde možemo a gde ne smemo ostavljati svoje lične podatke? Šta od podataka smemo ostavljati na internetu? Odgovore na ova pitanja smo do sada uglavnom svi naučili (i odrasli i deca). Treba čuvati šifre, PIN kod sa kartice iz banke, broj telefona,… Često ako neko nije siguran u bezbednost podataka neće ni koristiti neki servis. Većina aplikacija na internetu  su kreirane tako da maksimalno vode računa o bezbednosti podataka (e-bankarstvo, e-trgovina, razmena informacija…) Ipak postoje pitanja o kojima svakako treba razmisliti, posebno ako se uzme u obzir popularnost društvenih mreža.

Da li želite da vaš profil bude u rezultatima pretrage van Fejsbuka?
Da li zaista želite da slike na kojima ste tagovani budu vidljive prijateljima vaših prijatelja?
Da li svako od  vaših 489 prijatelja vidi jutjubov link koj iste danas postavili?
Da li želite da sa svima podelite da vest o tome da ste sad u vezi? Šta bude kad raskinete?

Predlažem vam sledeće stranice : Zaštita privatnosti na Fejsu i Razmisli šta postuješ.

Čije fotografije možete i smete da objavljujete na internetu?
Da li će se vašim prijateljima uvek dopasti fotografija na kojoj su označeni?

Da li biste kada hodate ulicom govorili svim prolaznicima statuse koje ostavljate na društvenim mrežama?

Mislite o tome i pogledajte sledeći video

Facebook vs. realita

ZADATAK ZA UČENIKE 2. razreda:

Pronađite na internetu konkretan primer kršenja autorskih prava ili prava privatnosti (zbog nelegalnog softvera, preuzimanja filmova, muzike, fotografije,…) Objašnjenje i link ka pronađenom tekstu ostavite na ovoj stranici u komentaru.

Rok za izradu zadatka 30.4.2016.godine!!!

Učenici koji uspešno završe zadatak dobijaju dodatnih 5 bodova na testu.

Napomena: Bodovaće se samo jedinstveni primeri (ukoliko dva učenika pronađu istu priču bodove dobija onaj učenik čiji je komentar „stigao“ prvi). Nakon ostavljanja komentara, vaš komentar će biti zadržan na čekanju i tek nakon pregleda će biti objavljen ovde na blogu. 

Srećno 🙂

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Multimedija, Ostalo i označen sa , , , . Zabeležite stalnu vezu.

50 reagovanja na Poštovanje autorskih prava, etičkih normi i prava privatnosti pri korišćenju zvučnih i video zapisa

 1. Nebojša B. kaže:

  http://www.hellomagazin.rs/domace-vesti/kanje-vest-tuzba-protiv-repera-zbog-krsenja-autorskih-prava/

  Riki Spajser, nekadašnji pevač grupe “The Ponderosa Twins Plus One” podneo je tužbu protiv Vesta, kao i njegovih izdavačkih kuća, a u kojoj traži zabranu pesme i odštetu zbog povrede autorskih prava. On tvrdi da je Kanje nedozvoljeno semplovao deo njegove pesme “Bound”…

 2. Robert V kaže:

  http://www.blic.rs/zabava/vesti/tuzba-tarantino-trazi-milion-dolara-zbog-nezakonitog-objavljivanja-scenaria/mexh1lw

  Tužba: Tarantino traži milion dolara zbog nezakonitog objavljivanja scenaria

 3. Andjela kaže:

  http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2016&mm=04&nav_id=1125265

  Primer ilegalnog preuzimanja sadržaja sa interneta…

 4. Dunja kaže:

  http://www.blic.rs/it/devetogodisnja-devojcica-optuzena-zbog-piraterije/x9m5wlg
  Devetogodišnjakinja iz Finske optužena je zbog ilegalnog učitavanja muzike i otac je morao da plati 300 evra kazne finskoj anti-piratskoj grupi TTVK.

 5. Maodus kaže:

  http://www.blic.rs/slobodno-vreme/okoncano-sudjenje-dugo-11-godina-gugl-dobio-bitku-oko-autorskih-prava-za-knjige/3901t3p Američki Vrhovni sud presudio je u korist kompanije Gugl u 11-godišnoj bici te kompanije s udruženjem pisaca oko autorskih prava

 6. http://pre.trablmejker.com/whatsup/1/4238
  Saopštenje Marčela i benda S.A.R.S povodom kršenja autorskih prava u političke svrhe…

 7. Mina kaže:

  http://www.blic.rs/vesti/svet/sanel-mora-da-plati-odstetu-zbog-falsifikovanja/4gf7e79
  Modna kuca ‘Chanel’ je morala da plati odstetu zbog krsenja autorskih prava.

 8. Sara B. kaže:

  Advokat Vlada Marinković je tužio Novaka Đokovića za neovlašćeno korišćenje fotografije.

  http://www.telegraf.rs/vesti/606195-otkrivamo-ovo-je-fotografija-zbog-koje-je-tuzen-djokovic

 9. Mašana kaže:

  http://www.billboard.com/articles/news/1044676/lil-wayne-sued-for-stones-copyright-breach
  Izdavačka kuća koja je vlasnik autorskih prava na pesmu Rolling Stonesa „Play with the fire“…

 10. Bozidar K kaže:

  https://99designs.com/blog/tips/5-famous-copyright-infringement-cases/
  5 najpoznatijih primera krsenja autorskih prava

 11. Sara B. kaže:

  Glavni i odgovorni urednik BK Televizije Milomir Maric je pred Okruznim sudom u Beogradu kaznjen sa 8.000 dinara zbog krivicnog dela „zloupotrebe autorskih prava i neovlascenog objavljivanja delova knjige“ autora Svetlane Petrusic.

  http://www.vesti.rs/Vesti/KAZNJEN-MILOMIR-MARIC.html

 12. Kristina L. kaže:

  http://www.srbijadanas.com/clanak/ljubav-zivota-je-tuzi-marina-abramovic-prekrsila-ulajeva-autorska-prava-14-11-2015

  Frank Uve Lejsipen tužio je Marinu Abramović jer smatra da je prekršila njegova autorska prava.

 13. Anja A. kaže:

  http://www.blic.rs/vesti/beograd/dolce-i-gabana-tuzili-beogradski-kafic-dolce-i-kaffana/0erwtsn
  Dolce&Gabbana tužili beogradski kafić ‘Dolce i kaffana’ .

 14. Nikola kaže:

  YouTube zvezda Michelle Phan tužena zbog nepoštovanja YouTube Copyright pravila.
  http://www.bbc.com/news/technology-28418449

 15. Sara V kaže:

  http://mondo.rs/a822980/Zabava/Zvezde-i-tracevi/Goran-Bregovic-ukrao-pesmu-i-platio-kaznu.html
  Goran Bregović je bez dozvole koristio muziku francuskog muzičara i isplatio je odštetu od milion evra.

 16. Nevena kaže:

  http://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/resenje-za-krsenje-autorskih-prava-u-svesti_592230.html
  Kršenje autorskih prava Gorana Markovića, čiji su tekstovi bili preuzimani i potpisivani pod drugim imenom.

 17. Jovana kaže:

  http://mondo.rs/a865380/Magazin/Lifestyle/Torte-sa-likovima-iz-crtaca-ubuduce-zabranjene.html
  Krsenje autorskih prava na torte sa likovima iy crtanih filmova

 18. Primeri ne smeju da se ponavljaju u okviru ove školske godine.

  Pre nego što ostavite komentar, pogledajte prethodne primere.

  Večeras ostavljen komentar za :
  http://www.blic.rs/vesti/hronika/b92-kaznjen-zbog-krsenja-autorskih-prava/6s6qq0g
  je već objavljen 18.4.2016. pa zbog toga nije prihvaćen.

  Pokušajte ponovo sa nekim drugim primerom,
  ima ih zaista mnogo.

 19. Jelena L. kaže:

  Suđenje po tužbi legendarnog rok muzičara Branimira Džonija Štulića koju je zbog kršenja autorskih prava podneo protiv beogradskog izdavača TD „Plato buks“ zakazano je za 12. novembar u Višem sudu u Beogradu.
  http://www.blic.rs/kultura/vesti/sudenje-po-tuzbi-dzonija-stulica-protiv-izdavaca-plato-odlozeno-za-novembar/qw5l64b

 20. Velimir S. kaže:

  7 GODINA SPOR: Google i Viacom rešili problem sa kršenjem autorskih prava.
  http://www.kurir.rs/7-godina-spor-google-i-viacom-resili-problem-sa-krsenjem-autorskih-prava-clanak-1284121

 21. Anja M. kaže:

  „Фејсбук” пред судом због кршења права приватности.
  http://www.politika.rs/scc/clanak/315598/Fejsbuk-pred-sudom-zbog-krsenja-prava-privatnosti

 22. Mirna kaže:

  Epizodu „Kill The Boy“ serije Igre prestola skinulo je 2,2 miliona ljudi, i to za samo 12 sati.

  http://www.telegraf.rs/jetset/1565369-usijali-se-torenti-peta-epizoda-igre-prestola-postavila-novi-rekord-u-ilegalnom-skidanju-video

 23. Milana kaže:

  Odlukom Privrednog apelacionog suda, Televizija B92 je pravosnažno kažnjena sa 650.000 dinara zbog neovlašćenog korištenja delova filma reditelja Nenada Krasavca „Dada Vujasinović – prva žrtva“, saopšteno je danas iz advokatske kancelarije JMS, koja zastupa tog reditelja.

  http://www.blic.rs/vesti/hronika/b92-kaznjen-zbog-krsenja-autorskih-prava/6s6qq0g

 24. Svetomir kaže:

  http://pedja.supurovic.net/eto-i-jedan-krajnje-dobar-ishod-krsenja-autorskih-prava/
  Čoveku je ukradena slika i bio je skinut njegov potpis, za šta je izvesna kompanija platila poveću oštetu!

 25. Povratni ping: 2. Razred: Postovanje autorskih prava, etickih normi i prava privatnosti pri koriscenju zvucnih i video zapisa | Педагошко друштво информатичара Србије

 26. Povratni ping: Poštovanje autorskih prava, etičkih normi i prava privatnosti pr i korišćenju zvučnih i video zapisa | Педагошко друштво информатичара Србије

Zatvoreno za komentare.