Bezbedan Internet za sve (SID 2017, ugledni čas, rezulati upitnika, film…)

Naša škola je i ove godine obeležila Svetski dan bezbednosti na Internetu koji se tradicionalno obeležava početkom februara. Kako je ovo važna tema ona nam je aktuelna tokom cele godine, a ne samo jednog dana. U martu mesecu održala sam ugledne časove za učenike prvog razreda,  a nastavne jedinice su bile:

  1. Zaštita mladih od opasnosti i zlostavljanja na internetu
  2. Internet – bonton.

Tom prilikom učenici su popunjavali UPITNIK za istraživanje onlajn nasilja iz perspektivne žrtve. Rezultati upitnika su detaljno analizirani pojedinačno za svako odeljenje i na nivou generacije.

Više o svemu ovome u nastavku teksta… Učenici su dali svoj doprinos obeležavanju 7.2.2017. godine i kreirali prezentacije i panoe. U nastavku pogledajte neke od njihovih radova 🙂

UGLEDNI ČAS

U periodu od 27.3. do 31.3.2017. godine održan je ugledni čas (blok od dva časa) iz računarstva i informatike, za sve učenike prvog razreda (odeljenja I1 , I2 , I3 , I4 , I5 i I6.)

NASTAVNE JEDINICE: 1. Zaštita mladih od opasnosti i zlostavljanja na internetu

  1. Internet – bonton

Čas je pripremljen u saradnji sa prof. psihologije Marijom Trubint Tot.

Na času su primenjeni različiti oblici rada (frontalni oblik rada, individualni oblik rada, rad u parovima), kao i različite nastavne metode (upitnik, predavanje, dijalog, diskusija, metoda pisanja, metod za refleksiju „ribarska mreža“, metod za evaluaciju „tri reči)

CILjEVI ČASA: Osposobiti učenike za efikasno i bezbedno upravljanje aktivnostima na mreži, kako bi bili u stanju da komuniciraju korišćenjem savremenih tehnologija, u cilju sticanja digitalne pismenosti, zaštite identiteta i sprečavanja nastajanja konflikata. Razvijati kod učenika empatiju prema drugima i podsticati odgovornost za svoje postupke. Poboljšati klimu u odeljenjima, razvijati osećaj za toleranciju, saradnju i timski rad.

 

Na kraju časa učenici su imali priliku da sumiraju utiske sa današnjih časova. Zadatak je bio da opišu čas sa samo tri reči. Najčešće odgovori su bili: „zanimljivo, poučno, korisno“ i „stop elektronskom nasilju“, a kao najoriginalniji odgovor izdvojio se komentar da je čas bio „nezaboravan“ 🙂

Časovisu su završeni uz muziku – veselo ali poučno 🙂

 

REZULTATI UPITNIKA

Upitnik je analiziran pojedinačno za svako odeljenje, a u nastavku možete pogledati rezultate na nivou generacije.


Ovaj upitnik učenici su popunjavali na početku časa i tada su svoje znanje o ovoj temi procenili sa prosečnom ocenom 3,87. Ipak prosečna ocena ostvarenosti ishoda na kraju časova je mnogo veća:

Još jednom hvala učenicima i kolegama koji su doprineli uspešnoj realizaciji časa 🙂

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Fejsbuk, Internet i označen sa , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s