II razred – Rad sa tabelama

Primena računara u radu sa tabelama je velika. Nastao je veliki broj programa koji nam omogućavaju da radimo sa tabelama, vršimo potrebna izračunavanja, kreiramo grafikone… Kada naučite da radite u jednom od ovih programa, lako ćete se snaći i u bilo kojem programu iste namene.

Od programa za rad sa tabelama na časovima smo izdvojili: Microsoft Excel (2003, 2007, 2010, 2013), Calc koji je deo paketa Libre Office, Google Spreadsheet koji je deo veb okruženja…

Do sada ste se već upoznali sa nekim osnovnim mogućnostima programa za rad sa tabelama. Sada treba da naučite da uradite transformacije i oblikovanje tabele.

Iz iskustva sa radom u programima za obradu teksta i izradu prezentacija, znate da ukoliko želite da izvršite neku izmenu u dokumentu potrebno je prvo da označite određeni deo dokumenta. U tabeli se može označiti: ćelija, red (ili više susednih redova), kolona (ili više susednih kolona), više susednih ćelija, više ćelija koje nisu susedne, cela tabela.

Postoji niz komandi koje su vam poznate od prethodne godine:

  • snimanje dokumenta
  • otvaranje postojećeg dokumenta
  • zatvaranje dokumenta i zatvaranje programa
  • premeštanje bloka (Cut, Paste)
  • kopiranje bloka (Copy, Paste)
  • pretraživanje (Find)
  • traženje i zamena jednog teksta drugim (Replace)
  • poništavanje akcije (Undo)
  • vraćanje poništenog (Redo)

Treba da obratite pažnju da  postoji razlika u brisanju sardržaj označenih ćelija i brisanju označenih ćelija iz tabele.

Ukoliko želite da obrišete samo sadržaj označenih ćelija upotrebićete taster Delete na tastaturi ili komandu Edit\Clear\Contents. Za uklanjanje ćelija iz tabele koristi se komanda Delete… iz menija Edit. Nakon zadavanja ove komande potrebno je odrediti na koju stranu želite da se pomere preostale ćelije u tabeli. Naime prilikom uklanjanja ćelija iz tebele neće nastati „rupe“ u radnom listu, već će doći do pomeranja sadržaja. Takođe neće nastati ni prekidi u oznakama redova i kolona.

brisanje u tabeli

Pored brisanja sadržaja i uklanjanjanja označenih ćelija iz tabele u radu sa tabelama zatrebaće vam i mnoge druge komande: dodavanje redova, dodavanje kolona, dodavanje nekoliko ćelija u tabelu, promena širine kolone, promena visine reda, sakrivanje redova i kolona u tabeli, ali i sve one operacije koje nazivamo oblikovanje tabele.

Kada kažemo da je potrebno izvršiti formatiranje tj. oblikovanje tabele pre svega misli se na promenu fonta, stila fonta, veličine slova, poravnanja i drugih parametara u pojedinim ćelijama, redovima, kolonama ili drugim delovima tabele. I ovde važi princip „označi pa uradi“. Nakon označavanja komande je moguće zadati na više načina. Sami odaberite kada ćete koristiti linije sa alatkama a kada liniju menija i pomoćni meni.

U ćelije tabele mogu da se upisuju različite vrste podataka – tekstualni, numerički, valute, formule, datumi i vreme…

Mali podsetnik na transformacije i formatiranje tabela možete preuzeti ovde u pdf formatu.

Pošto se najbolje uči na primerima, na časovima vas čekaju zadaci u kojima ćete primeniti sve ove komande 🙂

 

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Rad sa tabelama - Microsoft Excel i označen sa , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s