IV razred – TEORIJA: Forme i izveštaji u programu Microsoft Access

Glavna razlika između izveštaja (Reports) i formulara (Forms) je u njihovoj nameni.

Formulari u Microsoft Access-u

Ako više osoba treba da unosi podatke u datoteku, onda se napravi obrazac ili forma (FORM) koja funkcioniše kao ekranski formular ili ekran za unos podataka.

Forme sadrže i zakonitosti podataka, pravila koja sprečavaju korisnike da prave određene greške (npr. unošenje podataka koji su izvan određenog intervala, unošenje negativnih brojeva itd)

U neka polja može da se onemogući unos podataka.

Nešto više o formularima i njihovom kreiranju možete pročitati ovde.

Primer jedne forme za unos podataka o učenicima prvog razreda (svi podaci su izmišljeni i svaka sličnost sa stvarnimpodacima je slučajna):

Izveštaji u Microsoft Access-u

Krajnji proizvod baze podataka je obično izveštaj koji se pravi na osnovu tabele ili upita.

Svrha izveštaja je da na ekranu ili preko štampača, na hartiji, izračunate i prikažete zbirne podatke, sa proizvoljnim detaljima, formatom, slikom ili grafikom.

Glavna razlika između izveštaja (Reports) i formulara (Forms) je u njihovoj nameni. Formularom se unose podaci i u njima se podaci mogu menjati (ukoliko drugačije nije podešeno), dok se izveštajem ne mogu menjati podaci, već samo pregledati.

–        Izveštaj se može koristiti za grupisanje podataka i prikaz kumulativnih podataka.

–        Većina metoda za izradu obrazaca primenjuje se i na izveštaje.

–        Microsoft Access ima dva načina izrade izveštaja:

1)      čarobnjaci (Wizard)

2)      direktno (Report Design).

–        Razlike između obrazaca i izveštaja:

1)      Izveštaji su namenjeni samo za štampanje i za razliku od obrazaca nisu namenjeni za prikazivanje u prozoru. Izveštaje je jedino moguće prikazati u pregledu pred štampanje (Print Preview) ili u dizajnerskom ekranu (Design View)

2)      Vrednost osnovnih podataka za izveštaj ne može se izmeniti kontrolnim objektima kao kod obrazaca.

3)      Okvir za dijalog Printer Setup kontroliše minimalne leve, desne , gornje i donje margine izveštaja. Ako je širina izveštaja manja od širine stranice koja se štampa, struktura izveštaja određuje desnu marginu.

4)      U višekolonskim izveštajima, broj kolona, širina kolone i razmak kolona se podešavaju u okviru za dijalog Page Setup.

–        Izveštaji u Access-u imaju mnoge zajedničke osobine sa obrascima:

1)      Čarobnjaci za izveštaje (Report Wizard) – prave tri osnovne vrste izveštaja: sa jednom kolonom, izveštaje po grupama i zbirovima i poštanske nalepnice. Izgled ovih izveštaja se naknadno može menjati i prilagođavati potrebama.

2)      Sekcije (Sections) – sadrže zaglavlja i podnožja izveštaja koja se pojavljuju jednom na početku i n kraju izveštaja, i zaglavlja i podnožja stranica koja se štampaju na vrhu i na dnu svake stranice. Podnožje izveštaja se često koristi za štampanje ukupnog zbira.

3)    Sekcije grupe (Group sections) izveštaja omogućavaju grupisanje zapisa. Svaka sekcija može da ima svoje zaglavlje (Group Headers), za štampanje naziva grupe, i podnožje (Group Footers), za štampanje grupnih podzbirova.

–        Postoji šest osnovnih tipova izveštaja koji se mogu napraviti u Access-u:

1)      Izveštaji sa jednom kolonom prikazuju u jednoj koloni vrednosti svakog polja u svakom zapisu tabele ili upita.

2)      Tabelarni izveštaji obezbeđuju kolonu za svako polje tabele ili upita i štampanje vrednosti svakog polja zapisa u redovima ispod zaglavlja kolone. Ako ima više kolona nego što može da stane na jednu stranicu, sledeće stranice se štampaju po redu, dok se ne odštampaju sve kolone. Tek posle se prelazi na sledeću grupu zapisa.

3)        Višekolonski izveštaji se prave iz izveštaja sa jednom kolonom. Informacije koje ne stanu u prvu kolonu prelaze u drugu kolonu, i tako redom.

4)      Izveštaji po grupama i zbirovima su najčešća vrsta izveštaja. Ti izveštaji sabiraju podatke za grupe zapisa i n kraju izveštaja formiraju ukupan zbir.

5)      Poštanske nalepnice su posebna vrsta višekolonskih izveštaja, namenjena za štampanje imena i adresa ili drugih podataka iz više polja, u grupama.

6)      Nezavisni izveštaji sadrže podizveštaje zasnovane na nepovezanim izvorima podataka, kao što su tabele i upiti.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Baze podataka i označen sa , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s