Učenje na daljinu (eLearning)

Pre nekoliko dana objavljena je još jedna priča o devojci iz Srbije koja je završila fakultet na Londonskom univerzitetu, a svo vreme studiranja živela je u Beogradu.

Kompletnu priču i komentare možete pogledati ovde.

Razgovarajući sa grupom učenika, kolega i roditelja primetila sam njihovu iznenađenost pomenutim prilogom i određenu sumnju prema ovom vidu učenja i načinu polaganja ispita. Pretpostavljam da je jedan od ključnih razloga nedovoljno poznavanje činjenica o učenju na daljinu i primene savremenih informaciono-komunkacionih tehnologija i prednosti učenja na daljinu. Učenje na daljinu ne obuhvata samo studiranje, već svaki oblik sticanja znanja upotrebom informaciono-komunikacionih tehnologija. Na ovaj način možete proširiti svoja znanja, studirati, završiti kurseve stranih jezika, stručno se usavršavati.

Šta je učenje na daljinu?

  • omogućavanje pristupa materijalima za učenje, skriptama, multimedijalnim prezentacijama i ostalim obrazovnim resursima preko Interneta, uz kontinuirano testiranje, proveru znanja na svim nivoima, elektronsku komunikaciju sa pofesorima i drugim polaznicima kursa;
  • upotreba ICT (informaciono-komunikacione tehnologije) u svrhe učenja;
  • približavanje i spajanje Interneta i učenja, ili Internetom omogućeno učenje;
  • sticanje znanja i veština na osnovu informacija i uputstava dostavljenih primenom različitih informacionih tehnologija i ostalih formi učenja na daljinu;
  • formalizovan sistem podučavanja i učenja posebno kreiran da bude funkcionalan na daljinu upotrebom elektronske komunikacije;
  • postupak približavanja obrazovnih resursa – obezbeđivanje uslova učenja, za više različito udaljenih mesta od učionice, škole ili centra u multimedijalnom obliku i/ili kroz njihovu kombinaciju sa tradicionalnim metodama prenošenja znanja.

Izvor: http://www.kristali.rs/obrazovanje/novi-koncepti/sta-je-ucenje-na-daljinu-elearning.html (na ovoj stranici možete pročitati nešto više o istoriji učenja na daljinu)

Izvor: http://www.it-akademija.com/ITAkademija-e-Learning-vs.–tradicionalno_617_3_97_

Ovom prilikom ne želim da dam apsolutnu prednost učenju na daljinu u odnosu na tradicionalni način učenja, već samo da podsetim na jednu od primena novih informacionih tehnologija. Učenje na daljinu je prisutno na univerzitetima u Srbiji. Sledeći snimak sadrži iskustva nekoliko naših studenata.

Ova vrsta učenja posebno je pogodna za dodatna stručna usavršavanja. Ostaje i dalje pitanje koliko je dobra za redovno školovanje.

Kako se ostvaruje učenje na daljinu?

Učenje na daljinu se osvaruje preko platformi i alata za učenje. Na ovaj način detaljno se prati rad i napredovanje svakog učenika (polaznika kursa). Jedna od najpopularnijih platformi je Moodle. Ova platforma se koristi na univerzitetima širom sveta ali i u školama širom Srbije (za rad sa učenicima i stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju).

Ovaj unos je objavljen pod Ostalo, Učenje na daljinu i označen sa , , . Zabeležite stalnu vezu.

3 reagovanja na Učenje na daljinu (eLearning)

  1. Povratni ping: Промишљање о електронском учењу | zoricamat

  2. Povratni ping: Промишљање о електронском учењу | zoricamat

  3. Povratni ping: Виртуелно студирање « Био-блог

Postavi komentar