Maturski radovi

Maturski rad je stručni rad koji učenik četvorogodišnjeg srednjeg obrazovanja izrađuje na izabranu temu uz pomoć nastavnika – mentora. Ukoliko učenik završava trogodišnje obrazovanje on izrađuje završni rad. Svaki učenik ima svog mentora koji ga vodi i usmerava kroz izradu rada. Mentor ga upućuje na izvore informacija bilo da su to knjige, stručni časopisi, katalozi, zbirke propisa, preporuke, enciklopedije ili dr. Pored štampanih izdanja učenici mogu koristiti i sadržaje sa interneta. Tačnost ovih podataka treba uzimati sa rezervom i ukoliko je moguće obavezno ih proveriti. Nakon prikupljanja materijala koji će se koristiti za izradu maturskog rada učenik pristupa proučavanju materijala, pravljenju beleški, razradi teza, struktuiranju svog rada, pisanju i tehničkoj obradi. Naravno, sve se ovo odvija uz stalne konsultacije sa mentorom.

Maturski rad treba da predstavlja skladnu, jasnu, logičku i dobro struktuiranu celinu. Misli treba pažljivo upakovati u rečenice, a rečenice u pasuse. Pasuse naglasiti uvlačenjem prvog reda ili dodavanjem praznog prostora iznad i ispod. Svaka rečenica u pasusu kao i svaki pasus mora se odnositi na obrazlaganje teme maturskog rada. Rad treba pisati jezikom primerenim naučnoistraživačkom radu, odnosno treba izbegavati esejni stil. Nije poželjna upotreba arhaizama, lokalizama, slenga i sl. Posebnu pažnju treba obratiti na pravopis, interpunkciju i greške u kucanju.

Ovde možete preuzeti: Uputstvo za maturski rad  i Šablon za maturski rad

Ukoliko vam je potrebna pomoć prilikom navođenja literature pogledajte Kako se piše literatura?

Ova uputstva su namenjena svim učenicima završnog razreda, bez obzira na predmet iz kojeg su odabrali temu svog maturskog rada, ali i svima ostalima za izradu seminarskih i drugih pisanih radova.

NAPOMENA: Maturske radove kucati obavezno ćirilicom. Ukoliko koristite neku stranu (engleski, latinski i slično) ili neke nazive na stranim jezicima napisati ih u originalu (latinicom), sve ostalo treba da bude na ćirilici.

2 reagovanja na Maturski radovi

  1. Povratni ping: Najčešće greške prilikom izrade referata, maturskih i seminarskih radova | Računarstvo i informatika

  2. Povratni ping: Uklanjanje hiperveza iz word dokumenta | Računarstvo i informatika

Postavi komentar