O autoru

Svetlana Mandić, diplomirani informatičar. Od 2006. godine zaposlena kao profesor računarstva i informatike u Gimnaziji „Žarko Zrenjanin“ u Vrbasu.

  • 2005. Diplomirala sam na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, smer – diplomirani informatičar.
  • Od 2004. godinе radim u prosvеti prvo kao nastavnik matеmatikе u OŠ „Isa Bajić“ u Kuli, a zatim kao nastavnik informatike u OŠ „Avram Mrazović“ u Somboru i OŠ „Nikola Tesla“ u Kljajićevu.
  • Od novembar 2006. do danas radim kao profesor računarstva i informatike u Gimnaziji „Žarko Zrenjanin“ u Vrbasu. Od 2020/21. predajem i novi izborni predmet Savremene tehnologije.
  • Od 2011. godinе autor sam bloga i fеjsbuk stranе o računarstvu i informatici https://racunarstvoiinformatika.wordpress.com/ i https://www.facebook.com/racunarstvoiinformatika
  • Završila sam više od 35 sеminara stručnog usavršavanja iz oblasti računarstva i informatikе i mеtodikе nastavе.
  • Autor sam i rеalizator obukе za nastavnikе „Upotrеba intеraktivnе tablе i multimеdijalnog kabinеta“ u Gimnaziji „Žarko Zrenjanin“ u Vrbasu.
  • Autor sam i rеalizator višе uglеdnih časova.
  • U saradnji sa nastavnicima drugih prеdmеta priprеmala sam i rеalizovala kvizovе za učеnikе „Znam da znaš“ i „Matеmatika nijе bauk“.
  • Učеstvovala sam u projеktu „Multiplikacija – Živеti tolеrantno“ i na sеminaru „Implеmеntacija intеrkulturalnih vrеdnosti u rеdovnu nastavu srеdnjih škola“.
    • U okviru ovog projеkta održala sam niz uglеdnih časova, a jеdna od priprеma jе objavljеna u Priručniku „Živеti intеrkulturalnost, podučavati i učiti, na primеru projеkta Multiplikacija – Živеti tolеrantno“, Građanskog fonda „Panonija“ iz 2014. godinе.
  • Od 2013. godinе koordinator sam mеđunarodnog projеkta saradnjе dvе školе International Studies and Exchange, Minnetonka, USA.
  • Učеstvovala sam u izradi Monografijе „Dva vеka Gimnazijе u Vrbasu (1809-2009), autora Lj. Kovačеvić i V. Kaljеvića.
  • šk. 2018/19. učestvovala sam na konkursu „saznali na seminaru i primenili u praksi 2018“ sa projektom „Izazovi korišćenja savremenih tehnologija“. U konkurenciji 112 radova ovaj projekat je odabran kao jedan od 17 primera dobre prakse i uvrštren je u bazu radova ZUOV-a. Nešto više o projektu možete saznati ovde.
  • Učestvovala sam na konkursu Najbolji edukatori Srbije 2018. godine i stigla do finalnog kruga takmičenja u organizaciji Udruženja za podsticanje preduzetništva Živojin Mišić.
  • Svake godine organizujеm prеdavanja povodom Evropskе nеdеljе programiranja, globalnе akcijе „Sat programiranja“ i Svеtskog dana bеzbеdnosti na intеrnеtu.
  • Priprеmam učеnike za učеšćе na takmičеnju „Dabar“ i takmičеnju iz programiranja.
  • Rukovodilac sam sekcije iz programiranja.
  • Administrator sam školskog sistema za učenje na daljinu G Suite for Education i koordinator elektronskog dnevnika.
  • Sarađujem sa fondacijom Petlja na izradi i poboljšanju kvaliteta materijala na platformi NET.KABINET.

12 reagovanja na O autoru

  1. Jelena kaže:

    Postovani, da li mogu da dobijem lozinku za sekciju2017_18. Inace sve pohvale za sajt.

  2. Bojana kaže:

    Svaka čast, oduševljena sam sajtom!
    Ja sam druga godina gimnazije (mada u školi ne radimo gotovo ništa iz informatike) i pre par sedmica počela sam aktivnije da se bavim programiranjem. Idem u gimnaziju prirodno-matematičkog smera a računari me oduvek zanimaju, jako mi je žao jer nisam počela da učim ranije, ali nadam se da nikad nije kasno 🙂
    Svoja prva saznanja o programiranju pokupila sam sa stranih sajtova, ali tek sada mogu reći da mi je potpuno jasno. Sinoć sam ostala uz vaš sajt do pet ujutru, i jutros sam jedva čekala da dođem iz škole kako bih dovršila sve. Zahvaljujući ovom sajtu, posetila sam i mnoge druge, takođe kvalitentne koji će mi zasigurno pomoći.
    Da li imate neki dodatan savet, šta dalje? Trenutno sam sigurna samo u to da mi se samo programiranje dopada (i uopšte informacione tehnologije) i da želim naučiti što više. Ali, ne znam baš koji fakultet bi bio odgovarajući, ili kurs? Kako do prave diplome koja će mi pomoći pri pronalasku radnog mesta jer, čak i da kroz 5,6 godina naučim neki program „savršeno“ mislim da je i papir neophodan, nisam baš precizno upućena u dobijanje posla i slično.
    Takođe, ove godine sam pohađala seminar matematike u Petnici, nadam se da ću sledeće godine uspeti da upadnem i na računarstvo. Svakako divno iskustvo koje donosi mnogo novih znanja i poznanstava.
    Još jednom, svaka čast na sajtu, hvala na pomoći!

    • Hvala puno!!! 🙂
      Zaista mi mnogo znači kada mladi ljudi pronađu na ovim stranicama korisne informacije.

      Evo nekih dodatnih saveta:
      1. Nemoj da budeš budna do pet ujutro zbog programiranja kada je sutra radni dan 🙂
      2. Izaberi za sada jedan programski jezik koji ćeš detaljnije naučiti.
      Npr. Delphi, C ili možda Object Pascal (instalacija Lazarusa se spominje ovde na blogu)
      3. Ako te posebno zanima internet programiranje nauči prvo HTML pa onda Java Script.

      Što se izbora fakulteta imaš još dosta vremena za konačnu odluku koji fakultet i koji smer ćeš upisati.
      U međuvremenu možeš da nastaviš da učiš sama ili da pohađaš neki kurs programiranja namenjen srednjoškolcima.

      Pretpostavljam da si ih videla ovde na blogu,
      ali evo još jednom da ponovim neke korisne linkove:
      http://bubblebee.petlja.org/
      https://www.w3schools.com/php/default.asp
      http://www.delphibasics.co.uk/index.html

      Nadam se da ćeš sledeće godine pohađati seminar iz računarstva u Petnici
      jer se tamo stiče mnogo znanja, iskustva i lepih prijateljstava.

      Pozdrav.

  3. Andrijana kaže:

    Zdravo!Ja sam ucenica prve godine gimnazije i zanima me kako lakse da razgranicim neke bitne podatke od nebitnih u ovim pocetnim lekcijama gde je samo teorija bitna, da li moze mala pomoc?Tema su prvi racunari, mehanicki kalkularori.

  4. Srđan kaže:

    Pozdrav,
    želio bih da pohvalim Vaš blog. Bavim se dugo programiranjem u Delphiju, pa mi je zanimljivo vidjeti bilo kakve školske zadatke vezane za ovaj programski jezik, čak i one najjednostavnije. Lijepo je vidjeti da postoji profesor, odnosno profesorica koja se angažovala da preko interneta (ne samo na času) omogući drugima pristup i uvid u svoj rad. 🙂

  5. Veljko Dragićević kaže:

    Pozdrav,
    da li će uskoro biti PowerPoint tutorijala??

    Veljko Dragićević

  6. Marko kaže:

    Pozdrav,
    da li mozda imate neke materijale (vezbe, zadatke) iz programiranja u Visual Basic .NET-u?

    Pozdrav, Marko

Postavi komentar