KOMPONENTE ZA RAD SA NIZOVIMA: Memo i StringGrid

Na početku, potrebno je naglasiti da se u Delphi-ju unos i prikazivanje niza realizuje sistemski drugačije u odnosu na programski jezik Pascal. To ne znači da poznavaoci programskog jezika treba da zaborave na: kreiranje nizova, pristup elementima niza, manipulacije elementima niza, uređivanje elemenata niza na osnovu različitih kriterijuma… Potrebno je pre svega upoznati se sa novim načinom rada i komponentama za rad s nizovima. Ovde će biti reči o osnovnim karakteristikama komponenata Memo i StringGrid.

Memo

Ova komponenta je slična komponenti Edit. Osnovna razlika između ovih komponenti je što u edit boksu može biti prikazan jedan red teksta, dok je u komponenti Memo moguće prikazati tekst u više redova.

Dodatne osobone komponente Memo su snimanje i učitavanje teksta iz datoteke, moguće je postavljanje horizontalnih i vertikalnih traka za pomeranje vidnog polja… Nedostatak ove komponente je nemogućnost promene fonta i stila na delu teksta.

Najbitnije osobine komponente Memo su: Name, Lines (unos teksta u kontrolu) i Aligment (poravnanje teksta).

 StringGrid

Komponenta StringGrid omogućuje da se podaci prikazuju u obliku tabele. Ona se nalazi na strani Additional na liniji komponenata.

Osnovne osobine ove komponente koje omogućuju pristup ćelijama su: Cells, Rows, Cols i Objects.

Broj kolona i broj redova komponente zadaju se osobinama ColCount i RowCount.

Ćelijama tabela se pristupa programski, na osnovu vrednosti koje određuju kolonu i vrstu u kojoj se ćelija nalazi (vrednosti se navode u uglastim zagradama [x,y] kao pri radu sa dvodimenzionalnim nizovima).

Ovaj unos je objavljen pod Programski jezik Delphi i označen sa , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Postavi komentar