IV razred – Poštovanje autorskih prava, etičkih normi i prava privatnosti

Sve češće se u medijima spominje zaštita autorskih prava, naročito po pitanju muzike i filma, ali i fotografije. Ovo su samo neki od razloga zbog kojih učenici pokazuju veće interesovanje za ovu nastavnu jedinicu. O problemima vezanim za poštovanje autorskih prava i prava privatnosti diskutovaćemo na časovima, a ovde možete pronaći jedan deo materijala vezanih za ovo važnu temu i uputstvo za izradu zadatka.

Teme za razmišljanje:

 •  Da li je s pravne strane gledano dozvoljeno koristiti pirate? A etičke?
 • Da li koristimo nelegalne primerke? I ako da, zašto?
 • Ako kršimo zakon, jesmo li mi svi kriminalci?
 • Šta bi bilo kada ne bismo bili u mogućnosti da pristupimo nekim filmovima, serijama i muzici sve dok neko ne otkupi prava za prikazivanje u našoj zemlji?
 • Da li ima dobrih strana piraterije?
 • Šta je to opšte znanje?
 • Da li slobodno za korišćenje tj. free ipak podrazumeva neke uslove?
 • Da li je moguć jednostavan i legalan pristup digitalnim proizvodima?
 • Da li je moguće izbalansirati ove dve krajnosti: omogućiti da se opšte znanje širi (jer što ga je više, više će i novih ideja i proizvoda biti) i sa druge strane vrednovati i naplatiti autorski rad?

S obzirom da je internet primarni izvor informacija, audio i video materijala, pitanje koje se nameće je „Kako koristiti materijale sa interneta a da ne povredimo autorska prava?“. Ova tema pokreće niz pitanja, na koja nećete pronaći sve odgovore u okviru jednog članka na blogu ili u novinama. Korisno i zanimljivo je znati kako otkriti poreklo bilo koje fotografije na internetu.

Poštovanje autorskih prava na Internetu i prava privatnosti

Brzom širenju Interneta doprineli su, između ostalog, otvaranje mreže za javni pristup, jednostavnost postavljanja sadržaja i lako pronalaženje i pristup najraznovrsnijim informacijama.

Pojam autorskog prava* (Izvor: sr.wikipedia.org)

Kao i na bilo kom drugom mediju, najveći broj sadržaja na Internetu podleže autorskim pravima. Pre preuzimanja, izmene i prezentacije nekog autorskog dela, u bilo koje svrhe i na bilo kom mediju, trebalo bi da proverite autorska prava i uslove korišćenja. Pravo zaštite od kopiranja odnosi se na originalna autorska dela.

Za razliku od štampanih dela i nosilaca slike i zvuka, kod kojih su autorska i druga prava najčešće jasno i vidljivo navedena, u slučaju Interneta niste uvek u mogućnosti da ustanovite legalne načine preuzimanja, izmene i kasnije reprodukcije određenog dela.

Činjenica da ste određenom sadržaju na Internetu slobodno pristupili ne znači da tekst, slika ili video sekvenca, ne podleže autorskim i nekim drugim pravima.

Postupak zaštite autorskog dela predmet je međunarodne i domaće zakonske regulative (zakoni o autorskim delima).

Samo se manji deo sadržaja Interneta može svrstati u javno vlasništvo, koje možete slobodno preuzeti, izmeniti, dopuniti, reproduko-vati i komercijalno koristiti.

Neke od kategorija dela, koje mogu biti predmet zaštite autorskih prava, a koja ćete pronaći na Internetu su:

–        književna dela;

–        muzička dela, uključujući i tekstove pesama;

–        dramska dela, uključujući i prateću muziku;

–        filmska, audiovizuelna dela i zvučni zapisi;

–        fotografije, crteži i skice i

–        računarski programi.

Dela, oslobođena autorskih prava, mogu se svrstati u nekoliko grupa:

–        dela slobodnih formi, sadržaja i improvizacije, uz uslov da nisu snimljena na neki od nosača slike i zvuka;

–        naslovi, imena i nepatentirani slogani;

–        uobičajeni, opštepoznati i prihvaćeni grafički simboli;

–        tipografska ornamentika i slova;

–        opšti opisi ideja, procedura, metoda, procesa i principa, pod uslovom da nisu obuhvaćeni patentiranim pravima i

–        dela koja se po zakonu mogu svrstati u javno vlasništvo, ili dela za koja nije moguće ustanoviti autorstvo.

Jedan od načina da se na internetu označi da je sadržaj strane zaštićen autorskim pravima je sledeći zapis na dnu internet stranice.

Copyright © Naziv firme, ustanove ili organizacije.

All right reserved.

Navedeni iskaz, koji se obično nalazi pri dnu svake strane, jasno pokazuje nameru vlasnika da zaštiti sadržaje svoje internet prezentacije od neovlašćenog kopiranja. Ipak, sam navod o zaštiti prava nije dovoljan. da bi prezentirani sadržaji bili u potpunosti zaštićeni, neophodno je da vlasnik Web sajta to stvarno i uradi u nekoj od ovlašćenih autorskih agencija. Postojeći zakoni zahtevaju zaštitu svakog novog ili izmenjenog sadržaja!

Ukoliko određene, tekstualne sadržaje preuzmemo sa nekog veb sajta i u neizmenjenom, ili delimično izmenjenom obliku, postoji vrlo velika verovatnoća da ih autor može vrlo brzo pronaći. Autoru će u tome pomoći mašine za pretraživanje. Ako smo preuzete sadržaje značajno izmenili, i u takvom obliku ih postavili na naš veb sajt, povreda izvornih, autorskih prava postaje predmet detaljnije stručne analize.

Autorska prava se između ostalog štite i označavaju različitim digitalnim postupcima.

Osim jasno uočljivih i čitljivih iskaza o autorskim i drugim pravima, vezanim za korišćenje i preuzimanje delova veb sajta, postoje i sadržaji koji se označavaju različitim, za oko nevidljivim, digitalnim postupcima. Postoji više načina digitalne zaštite.

Najjednostavniji način je da se ilustracija, dodatnim i vidljivim zapisom učini neprivlačnom za korišćenje: na samoj ilustraciji je ispisan tekst o zaštiti.

Drugi, složeniji način naznake autorskih prava je dopuna originalnog snimka za oko nevidljivim digitalnim zapisom, koji se naziva vodeni žig (eng. digimarc, ili eng. watermark). Krajnji rezultat je fotografija sa digitalnim zapisom o autorskim pravima, koja se, bar za oko, ne razlikuje od originalne fotografije. (setite se primera koje ste videli na časovima)

Neprofitna organizacija Creative Commons ustanovila je CC javne kreativne licence, sa ciljem da omogući lakšu razmenu znanja u oblastima obrazovanja, naučnih istraživanja i za druge pretežno nekomercijalne potrebe. CC licence omogućuju autorima originalnih dela da određena prava po osnovu autorstva zadrže, a neka druga ustupe drugima na korišćenje.

Više o ovim licencama možete pronaći na adresi: http://creativecommons.org

Pored simbola prikazanih u sledećoj tabeli , koriste se i njihove kombinacije.

U svakom slučaju dobro pročitajte napomenu o autorskim pravima i, ukoliko se to očekuje, zatražite od autora dozvolu za korišćenje.

Pročitajte i sledeći tekst o autorskim pravima.

Prava privatnosti

Posebna vrsta problema je zaštita privatnosti prilikom korišćenja interneta.

Čak i ako ne mislimo na najcrnje opcije zloupotrebe, poput kriminalnih radnji čija žrtva možete da postanete, treba misliti o opcijama privatnosti. 

Koliko su sigurni naše korisničko ime i lozinka? Koliko je bezbedno kupovati i plaćati putem interneta? Gde možemo a gde ne smemo ostavljati svoje lične podatke? Šta od podataka smemo ostavljati na internetu? Odgovore na ova pitanja smo do sada uglavnom svi naučili (i odrasli i deca). Treba čuvati šifre, PIN kod sa kartice iz banke, broj telefona,… Često ako neko nije siguran u bezbednost podataka neće ni koristiti neki servis. Većina aplikacija na internetu  su kreirane tako da maksimalno vode računa o bezbednosti podataka (e-bankarstvo, e-trgovina, razmena informacija…) Ipak postoje pitanja o kojima svakako treba razmisliti, posebno ako se uzme u obzir popularnost društvenih mreža.

Da li želite da vaš profil bude u rezultatima pretrage van Fejsbuka?
Da li zaista želite da slike na kojima ste tagovani budu vidljive prijateljima vaših prijatelja?
Da li svako od  vaših 489 prijatelja vidi jutjubov link koj iste danas postavili?
Da li želite da sa svima podelite da vest o tome da ste sad u vezi? Šta bude kad raskinete?

Predlažem vam sledeće stranice : Zaštita privatnosti na Fejsu i Razmisli šta postuješ.

Čije fotografije možete i smete da objavljujete na internetu?
Da li će se vašim prijateljima uvek dopasti fotografija na kojoj su označeni?

Da li biste kada hodate ulicom govorili svim prolaznicima statuse koje ostavljate na društvenim mrežama?

Mislite o tome i pogledajte sledeći video

Facebook vs. realita

ZADATAK ZA UČENIKE:

Pronađite na internetu konkretan primer kršenja autorskih prava ili prava privatnosti (zbog nelegalnog softvera, preuzimanja filmova, muzike, fotografije,…) Objašnjenje i link ka pronađenom tekstu ostavite na ovoj stranici u komentaru.

Rok za izradu zadatka 26.4.2018.godine!!!

Rešavanje zadatka je sastavni deo ocene.

Napomena: Bodovaće se samo jedinstveni primeri (ukoliko dva učenika pronađu istu priču bodove dobija onaj učenik čiji je komentar „stigao“ prvi). Nakon ostavljanja komentara, vaš komentar će biti zadržan na čekanju i tek nakon pregleda će biti objavljen ovde na blogu. 

Srećno 🙂

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Internet i označen sa , . Zabeležite stalnu vezu.

79 reagovanja na IV razred – Poštovanje autorskih prava, etičkih normi i prava privatnosti

 1. Sad već ima jako puno primera.
  Pazite da se primeri ne ponavljaju.
  Danas je stigao jedan duplikat i nije prihvaćen.

 2. Milica kaže:

  Album “The life of Pablo” američkog muzičara Kanje Vesta, koji je trebalo da bude ekskluziva na Tidal muzičkom servisu, dopao je u ruke pirata.
  https://www.blic.rs/it/svi-se-urotili-protiv-repera-pirati-ukrali-novi-album-kanje-vesta/l40fw3m

 3. Nikolina kaže:

  https://www.buzzfeed.com/juliareinstein/twitter-dory-girlposts-suspended-accounts-tweetdecking?utm_term=.yczVJ6R4R#.nw8yKeWDW Twitter briše popularne naloge kao što su @Dory, @GirlPosts, @SoDamnTrue, @reiatabie, @commonwhitegiri, @teenagernotes, @finah, @memeprovider i druge velike naloge sa po stotinama hiljada ili čak milionima pratilaca zbog krađe tvitova.

 4. Strahinja Kozomora kaže:

  https://www.pulsonline.rs/puls-poznatih/dzoni-stulic-tuzi-izdavacku-kucu-zbog-autorskih-prava/j0wepdh Branimir Džoni Štulić, vođa kultne grupe „Azra“, pred Višim sudom u Beogradu pokrenuće parnicu protiv izdavača TD „Plato books“ iz Beograda zbog kršenja autorskih prava. To je za „Novosti“ najavio advokat slavnog muzičara Stevan D. Janković.

 5. Kristina L kaže:

  Tekstovi Gorana Mirkovića bili su preuzimani i potpisivani pod drugim imenom.
  http://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/resenje-za-krsenje-autorskih-prava-u-svesti_592230.html

 6. Vasilije Đilas kaže:

  Kultni sastav Iron Maiden našao se na sudu zbog kršenja autorskih prava. Naime pesma ovog sastava “Hallowed Be Thy Name” sadrži šest stihova pesme “Life’s Shadow” grupe Beckett.
  http://balkanrock.com/iron-maiden-na-sudu/

 7. Sara V kaže:

  Advokat Vlada Marinković je tužio Novaka Đokovića za neovlašćeno korišćenje fotografije.
  http://www.telegraf.rs/vesti/606195-otkrivamo-ovo-je-fotografija-zbog-koje-je-tuzen-djokovic

 8. Anja Popović kaže:

  Popularna izraelska pevačica Sarit Hadad inspirisala je Sašu Matića, koji je njenu pesmu „Tipa Veod Tipa“ iz 2001. godine iskoristio za svoju „Kad ljubav zakasni“ 2002.
  https://www.blic.rs/zabava/vesti/vasa-pesma-zvuci-poznato-ovo-su-najveci-domaci-plagijati-grckih-turskih-i-izraelskih/6l3w8sg

 9. Anja Knezevic kaže:
 10. Mina Jojkić kaže:

  Legendarna Hanka Paldum nije odolela da ne preuzme grcku pesmu „To Narkotiko Mou“ od Kaiti Garbi i snimila ju je kao „Žena kao žena. Preuzela ju je iste godine kad je objavljena.
  https://www.blic.rs/zabava/vesti/vasa-pesma-zvuci-poznato-ovo-su-najveci-domaci-plagijati-grckih-turskih-i-izraelskih/6l3w8sg

 11. Milana kaže:

  http://mondo.rs/a822980/Zabava/Zvezde-i-tracevi/Goran-Bregovic-ukrao-pesmu-i-platio-kaznu.html
  Goran Bregović (muzičar) je bez dozvole iskoristio pesmu francuskog muzičara i morao je da plati kaznu u iznosu od milion evra.

 12. Svetomir kaže:

  Glavni i odgovorni urednik BK Televizije Milomir Maric je pred Okruznim sudom u Beogradu kaznjen sa 8.000 dinara zbog krivicnog dela „zloupotrebe autorskih prava i neovlascenog objavljivanja delova knjige“ autora Svetlane Petrusic.

  http://www.vesti.rs/Vesti/KAZNJEN-MILOMIR-MARIC.html

 13. Dušsi kaže:

  YouTube zvezda Michelle Phan tužena zbog nepoštovanja YouTube Copyright pravila.
  http://www.bbc.com/news/technology-28418449

 14. Jovana kaže:

  http://www.hellomagazin.rs/domace-vesti/kanje-vest-tuzba-protiv-repera-zbog-krsenja-autorskih-prava/

  Riki Spajser, nekadašnji pevač grupe “The Ponderosa Twins Plus One” podneo je tužbu protiv Vesta, kao i njegovih izdavačkih kuća, a u kojoj traži zabranu pesme i odštetu zbog povrede autorskih prava. On tvrdi da je Kanje nedozvoljeno semplovao deo njegove pesme “Bound”…

 15. Anonymous kaže:

  Valve protiv Vivendi Universal Games – a
  https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Корпорација_Валв

 16. Potezica Sasa kaže:

  http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:694885-Robija-zbog-kradje-autorskih-prava Edukujte se malo …Krsenje autorskih prava je ozbiljno kriminalno delo!!!

 17. Milica99 kaže:

  Artem Vaulin, za koga se veruje da je vlasnik i jedan od osnivača torent servisa Kickass Torrents, uhapšen je u Poljskoj po poternici Sjedinjenih Američkih Država, objavio je BBC. Optužen je za kršenje autorskih prava, udruživanje s’ namerom kršenja autorskih prava i udruživanje sa namerom pranja novca.

  http://rs.n1info.com/a178732/Sci-Tech/Kickass-Torrents-vlasnik-uhapsen.html

 18. Strahinja kaže:

  http://lowendmac.com/2006/the-apple-vs-microsoft-gui-lawsuit/
  Jedan od najpoznatijih primera kršenja autorskih prava.

 19. Masana kaže:

  http://www.politika.rs/sr/clanak/355850/Spektar/Digitalni-svet/Krsenje-autorskih-prava-izgovor-za-brisanje-komentara

  Kako prenosi „Gardijan”, nakon što je Nari postavila komentar, neko je ceo taj tekst kopirao i zalepio ga na jednom blogu o renoviranju stanova, s tim što je za datum objave postavio vreme nekoliko meseci pre nego što ga je ova Britanka objavila na sajtu za roditeljstvo, pa je tako ispalo da je ona prepisala od njih. Kao potpisnik tog komentara naveden je muškarac iz Indijane (SAD), pa je stvar još čudnija, jer nije baš logično da jedan Amerikanac ocenjuje firmu iz Londona. Građevinci su negirali da imaju bilo kakve veze s ovim.

  Sajt o roditeljstvu je obrisao sporni komentar i zamolio „Gugl” da vrati ostatak postova na uklonjenoj temi, ali je pretraživač to odbio.

  Ovo jeste jedan od čudnijih slučajeva, ali nije i jedini u kojem se američki zakon o zaštiti autorskih prava zloupotrebljava kao paravan za onlajn cenzuru.

Zatvoreno za komentare.