II razred – Programi za obradu zvuka

slika1Često se javlja potreba za obradom zvuka na računaru.   Aplikativni softveri za obradu zvuka su danas veoma zastupljeni i imaju veoma veliku upotrebu  kod korisnika koji zele da svoj audio zapis dodatno obrade ili ga na neki način poboljšaju, prilikom “skidanja” starih ploča i kaseta u digitalni format itd. Danas postoji veliki broj programa koji nude upravo te opcije.

Ukoliko ste propustili lekciju o predstavljanju zvuka u računaru i osnovnim formatima za predstavljanje zvuka pogledajte sledeći video:

Operativni sistemi pa tako i Windows XP su solidno opremljen sa svakojakim alatima. Ipak alat za obradu zvuka  – Sound Recorder ne nudi mnogo mogućnosti. Zbog toga korisnici koji imaju potrebu da dodatno obrade neki audio zapis ili se profesionalno bave obradom zvuka koriste neke druge aplikacije.

Veoma popularan i jedan od najzastupljenijih je program kompanije SONY – Sound Forge. Pored njega postoje i drugi programi čija je funkcija ista i koji omogućavaju obradu, snimanje i konverziju audio snimka a neki od njih su :

 – Audacity  (besplatan program koji nudi manji broj opcija) ima veoma veliku upotrebu samim tim što se svrstava u red freeware programa

– Adobe Audition ( komercijalan program koji nudi pregršt opcija)

– GoldWave ( takođe komercijalan program koji služi za editovanje i obradu audio, fajlova).

– Cool Edit Pro (profesionalni softver za multi-kanalno snimanje i kompletnu produkciju audio zapisa)

Sound Forge

Počev od prve verzije programa Sound Forge, pa do poslednje vrezije jedno je očigledno na prvi pogled : softversko rešenje samog programa je sve više usavršavano tako da sada on može vršiti i obradu video zapisa.Takođe , interfejs programa je još više prilagođen korisniku i pomoćni podmeniji su sve više usmereni na određenu funkciju a ne na otvaranje novih menija.

Sve veća upotreba ovog programa za editovanje zasnovana je na jednostavnom i funkcionalnom sistemu i organizaciji menija  koja u kombinaciji sa kvalitetom obrade i cenom ovog softvera čini ovo softversko rešenje vrlo isplativim i efektivnim kako za radio stanice i tv kuće tako i za kućenu upotrebu.

Obrada Zvuka Pomocu Sound Forge-A by Bojan Saric

Na sreću, tu je Audacity – odlična Open Source alatka koja radi sve što vam treba oko zvuka.

Audacity

Program Audacity je odličan besplatan program (Open Sorce alatka) koji nudi sve potrebne operacije nad audio datotekama. Program možete preuzeti, instalirati na svom računaru i isprobati njegove mogućnosti.  PREUZIMANJE PROGRAMAaudacity

Mogućnosti ovog programa možete pročitati na sajtu www.vesic.org

U ovom program između ostalog možete da:

1. snimite sebe kako pričate ili pevate,

2. uklonite spoljašnji šum iz snimka,

3.  promenite i doradite zvuk i glas,

4. izbacite glas ili pevanje iz pesme (Ako volite da pevate karaoke,  zgodno je izbaciti glas pevača iz snimka, tako da ostane samo muzika 🙂 a ovaj program vam to omogućava)

5. ubacite tišinu (ako u određenom delu snimka želite da napravite prekid odnosno da naglasite pauzu)

6.  sačuvate snimak u željenom formatu – na primer izvoz u mp3 format

7. skratite ili produžite dužinu trajanja audio snimka.

Objašnjenje za prvih šest navedenih mogućnosti ovog programa možete  pronaći ovde

Cool Edit Pro

Jedan od programa za obradu zvuka je i program Cool Edit Pro.

Neke mogućnosti ovog programa možete pročitati ovde.

Online programi za obradu zvuka

Sve češće korisnici kojima su određeni programi potrebni samo povremeno koriste online alate kako ne bi bespotrebno opterećivali svoje računare i zauzimali memoriju računara.

Već je bilo reči o online programima za uređivane slika koji su lako dostupni i besplatni za korišćenje. Više o ovim programima možete pročitati ovde.

Jedan od online programa za obradu zvuka je alat  Vocaroo.

Još nekoliko programa za rad sa audio signalima

Adobe Audiation – Veoma moćan alat za snimanje i obrađivanje zvuka. Koristi se kao profesionalni program za obradu zvuka mnogim studijima širom sveta. Ovaj porgram nije besplatan program i mora se platiti za njegovo korišćenje nakon isteka probnog perioda od mesec dana. Između ostalog program Adobe Audition omogućava kreiranje radio-džinglova, miks zvuka i audio-video sinhronizaciju.

GoldWave – GoldWave je profesionalni alat za editovanje audio fajlova. Može da se koristi za reprodukovanje, editovanje, miksovanje i analizu zvučnih fajlova. Takođe, dozvoljava ubacivanje specijalnih efekata u okvir audio fajlova. Zvuk koji se obrađuje može da se preuzme sa kasetofona, gramofona, radija ili (u digitalnoj formi) sa CD-a. Podržani su i različiti audio formati.Spada u tzv. deljene programe (shareware) – korisnik može da koristi program na određeni probni period, nakon čega mora ili da kupi licencu ili da prestane da koristi program.

Reason – program za komponovanje muzike. Ovaj program predstavlja kompletan muzički studio u programu od 50MB. Zvaničan sajt programa

FL Studio (Fruity Loops) – program za komponovanje i miksovanje muzike. Ovaj program je odličan za pravljenje raznoraznih beatova, matrica, i sličnih stvari. Zvaničan sajt programa

slika2   slika3

Lista programa za obradu zvuka na računaru se ovde ne završava. Postoje mnogi drugi programi namenjeni za obradu audio signala. Ukoliko koristite neki od programa koji ovde nije pomenut, vaša iskustva možete podeliti sa nama u komentaru 🙂

Ovaj unos je objavljen pod Multimedija i označen sa , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Postavi komentar